Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 14 jul 2017

Oppassen op de kleinkinderen is goed voor oma’s hersenen, blijkt uit onderzoek

Voel je niet langer schuldig als je je kind voor de zoveelste keer deze week naar je (schoon)moeder brengt. Volgens een recent onderzoek houdt het oppassen namelijk haar hersens vitaal. En dat is een absolute win-win, als je het ons vraagt.

Oppassen en de hersenen

Onderzoekers van het Women’s Healthy Aging Project in Australië hebben namelijk bewezen dat de kans op Alzheimer en andere cognitieve stoornissen bij oudere vrouwen aanzienlijk minder wordt als ze vaak in aanraking komen met hun kleinkinderen. Minstens één keer in de week zou perfect zijn.

Ze testten 186 postmenopauzale vrouwen, waarvan de meesten kleinkinderen hadden, met drie verschillende cognitieve tests. De oma’s die minstens één dag in de week op hun kleinkinderen pasten, scoorden betere testresultaten.

Dit zijn de effecten als je geen hechte band hebt met je grootouders, volgens de wetenschap

Maar geen vijf dagen…

Dus jij kunt nu voortaan zonder schuldgevoel nog even een extra avondje sportschool inplannen, of gewoon een dagje voor jezelf uittrekken. Máár, raak niet te enthousiast, want er is een catch.

Als oma de kinderen meer dan vijf dagen per week op bezoek heeft (wat natuurlijk ook wel erg veel is), heeft dat volgens het onderzoek juist een negatief effect op haar brein. En gewoon omdat oma’s óók mensen zijn die graag een dagje vrij willen en niet als gratis oppas afgeschoven willen worden.

Balans is hier het codewoord. Maar gelukkig vinden de meeste oma’s het helemaal niet erg om op te passen en kunnen ze niet wachten de kleinkinderen weer te mogen knuffelen.

Waarom er bij oma andere regels gelden dan thuis (en waarom dat helemaal prima is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

journals.lww.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oppassen op de kleinkinderen is goed voor oma’s hersenen, blijkt uit onderzoek
Sluiten