Oproep: ode aan je kind, schoonmoeder of geliefde? Stuur jouw brief naar ons

Soms wil je gewoon even iets kwijt. Aan je pasgeboren baby. Je schoonmoeder. Die ene leraar van de school van je kind. Je bloedeigen vent. Of een vriendin. Voor Famme zijn we op zoek naar jullie bijzondere, hilarische of tranentrekkende odes aan iemand uit je omgeving.

Wil je de liefde vieren? Iemand een hart onder de riem steken? Enorm bedanken of gewoon even de waarheid zeggen? Dat kan in onze nieuwe rubriek waarin we lezeressen de ruimte geven om een brief te schrijven aan iemand die dat om welke reden dan ook verdient.

Kom maar doooor

We laten ons graag verrassen door jullie mooie, inspirerende of geinige verhalen. Kijk onderaan dit stuk even hoe je kunt meedoen (we trappen af met Valentijnsdag), maar check eerst ter inspiratie deze prachtige brief die moeder Amy van de grappige blog Carriage Before Marriage ooit schreef aan haar dochter Viv, omdat er een tweede op komst is.

Lieve Dochter,

‘Jij bent mijn meest favoriete persoon in de hele wereld’, is niet meer iets wat ik zomaar kan zeggen. Buiten dat het niet eerlijk is tegenover je Vader, kan ik het ook niet meer zeggen in verband met je nieuwe babyzusje. Ze zal dit namelijk begrijpen als ze eenmaal loopt en praat. Toch vind ik het moeilijk om dit niet nog steeds te denken. Jij, jij, jij. Jij bent degene die mijn hart heeft vervuld met geluk. Jij hebt me geleerd wat pure, oncontroleerbare, onbeperkte en onvoorwaardelijke liefde is. Jij hebt alles veranderd. Jíj hebt me een moeder gemaakt. En hoewel je niet meer enig kind zal zijn, of zelfs mijn enige dochter, toch zal je altijd de eerste blijven.

Jij bent de eerste waarbij ik mezelf weleens vergat. Jij bent de eerste persoon geweest tegen wie ik meer dan tien keer per dag ‘ik hou van je’ heb gezegd. Jij bent het eerste wezentje geweest waarbij ik checkte of je koorts had, wiens neus ik heb afgeveegd en waarbij ik een projectiel-spuugactie ben vergeten op te ruimen, omdat ik zowat in slaap viel.

Bij jou heb ik de eerste ‘fouten’ gemaakt als moeder. Zoals die ene keer toen je per ongeluk uit bed rolde en op de grond viel. Wist ik veel dat je al kon rollen? Goddank heb je er niets aan over gehouden, ook geen wrok, gelukkig.
De nieuwe baby komt snel, en terwijl je misschien niet meer enig kind bent straks, jij zal waarschijnlijk wel de enige zijn die weet hoe het is om de volle aandacht van mij te krijgen. Want weet je, je blijft toch mijn eerste kind.

Met dit in m’n achterhoofd voel ik me ergens schuldig, maar aan de andere kant zal je zusje ook de voordelen van dit alles meepikken. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat ze zich ooit zal vervelen. Of dat ze zich eenzaam voelt, met jouw enorme repertoire aan liedjes, aan verschillende soorten dansen, verkleedkleren en trucs. Ik kan niet wachten tot ze deze magie ervaart.

Jij. Jij was de eerste baby in m’n leven, peuter, kleuter en kind. Daarnaast weet je me nog steeds elke keer te verrassen. Jij bent de onbevreesde ontdekker die m’n hand beetpakt en die me meetrekt de toekomst in. Je bent continu in m’n gedachten en in m’n dromen. Ook kom je voor in elke wens die ik doe.

Dus wanneer je gefrustreerd bent, dat ik me met je zusje bezighoud, in plaats van dat ik met jou speel, of wanneer ik streng tegen je ben en niet tegen haar (ze is een baby), of dat ik niet kan stoppen met zeggen hoe schattig ze is (ik hou van baby’s zoals jij van pony’s houdt), weet dat er meer dan genoeg liefde is voor jullie allebei, want die ruimte in mijn hart, daar heb jij voor gezorgd. Jij, jij, jij. Jij zal altijd mijn eerste blijven.

Hoe doe je mee met onze nieuwe rubriek?

Stuur je brief (met aanhef) van maximaal 450 woorden naar [email protected] met daarbij in elk geval je voornaam en je leeftijd. Foto mag, hoeft niet. De tofste brieven kiezen we uit en publiceren we op Famme.

Reageer op artikel:
Oproep: ode aan je kind, schoonmoeder of geliefde? Stuur jouw brief naar ons
Sluiten