Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 3 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Wij zijn fan! Marie Kondo’s beste opruimtips voor elke kamer van het huis

Naast het feit dat het leuk is om te kijken tijdens een avondje bankhangen, is het ook nog eens mega informatief: opruimgoeroe Marie Kondo’s serie op Netflix.

Marie Kondo richt zich op vier hoofdcategorieën: kleding, boeken, documenten en sentimentele items. Dit zijn een paar tips van Kondo voor elke kamer van je huis:

De keuken

Eigenlijk is het belangrijkste advies voor opruimen in je kuiken: categoriseren, categoriseren, categoriseren. Of het nou gaat om het eten in je voorraadkast of alle gereedschap in de keukenla, alles in de keuken moet naast iets staan wat qua en doel en grootte overeenkomt. Plaats je spullen van de voorraadkast bijvoorbeeld in specifieke ‘boxen’:
– Drankjes (waar je koffie en thee bewaard)
– Granen
– Pasta, meel en andere koolhydraten
– Ingeblikt voedsel
– Snacks

De kinderkamer

Omdat je zoveel verschillende plichten moet vervullen, kan het zijn dat je het niet zo makkelijk vindt om taken over te dragen aan je partner (en kinderen). Kondo is daar heel duidelijk in: ‘Je leeft samen, dus het is belangrijk voor iedereen om hun ruimte te hebben’, daar voegt ze aan toe dat iedereen bij haar thuis één kamer heeft waar ze alleen verantwoordelijk voor zijn. Het verdelen van schoonmaak en klusjes per kamer is een makkelijke manier om de taak te delen en iedereen verantwoordelijk te houden – of je nou kinderen hebt of niet.

De slaapkamer

Kondo’s advies voor kledingliefhebbers (vrouwen die gebruik maken van winkeltherapie, we feel you), is dat je moet beginnen met stapelen. Haal alles uit de kast en maak er een stapel van, zo kun je zien hoeveel kleding je écht hebt. Bedenk dan welke stukken je wilt houden en waar je nog weer over twijfelt, maak daar weer een nieuwe stapels van. Bekijk elk kledingstuk en kijk of het je vreugde bezorgt. Ben je er uit? Dan moet je gaan vouwen! Kondo staat bekend om haar vouwtechnieken, zo heeft ze een geniale tactiek om tassen en hoeslakens op te ruimen. Plaatst tassen van vergelijkbare grootte in elkaar en zorg ervoor dat de handvatten zichtbaar zijn zodat je kunt zien welke het is. Hoeslakens kun je handig opvouwen door het in drieën te vouwen en dan dubbel te doen. ​

De woonkamer

Het loslaten van boeken is een dingetje. Marie Kondo raadt aan om dan eerst je absolute favoriet er bij te pakken en vanuit daar verder te gaan. Welke is daarna je favoriet, en daarna, en daarna? Eigenlijk kun je hier dezelfde tactiek gebruiken als bij de kledingkast. Houd het boek vast, roept het vreugde bij je op?

Sentimentele spullen

Oké, sentimentele spullen uitzoeken is natuurlijk heel lastig. Je kunt dit dan ook het beste als laatste doen – als je je al een weg hebt gebaand door je kleding, apparaten en andere items, zul je echt wel herkennen welke sentimentele items je vreugde brengen. Heb je bepaalde spullen van iemand die je bent verloren? Maak een soort schatkist vol met herinneringen. Bewaar die spullen op een manier die vreugde opwekt.

Je kunt de serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’ zien op Netflix!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wij zijn fan! Marie Kondo’s beste opruimtips voor elke kamer van het huis
Sluiten