Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Mind 5 juni 2016

Optimistische mensen hebben vaak één ding gemeen…

Als je vaak te laat komt, sta je optimistischer in het leven, zo blijkt uit onderzoek. Klinkt kort door de bocht, maar het schijnt waar te zijn. Waarom? Simpelweg omdat je hoopvoller bent dan anderen.

Je gelooft dan namelijk dat je meer taken kunt volbrengen in een korte tijd, althans, meer taken dan anderen. Mensen die geregeld te laat komen, maken zich geen zorgen om ‘kleine dingen’. In plaats daarvan houden ze zich liever bezig met de bigger picture en denken zij vooral oplossingsgericht.

Dit fenomeen, van het verkeerd inschatten van de tijd, wordt ook wel planning fallacy genoemd. Onderzoek wijst uit dat mensen de totale duur van een taak gemiddeld onderschatten met zo’n 40 procent.

Lange termijn

Optimistisch denken helpt dus vaak niet bij het op tijd komen. Maar wél helpt het op de lange termijn op het gebied van gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat optimisme om verschillende redenen goed is voor de fysieke gesteldheid. Zo zou het stress verminderen, minder risico geven op hart- en vaatziekten en je immuunsysteem versterken.

Het is niet de eerste keer dat optimisme in verband wordt gebracht met een langer leven. Een positieve instelling kan ook helpen bij het behalen van individueel succes. Uit onderzoek blijkt dat blijdschap de productiviteit, creativiteit en samenwerking stimuleert (handig voor op het werk).

Kom jij altijd te laat of ben je superpunctueel? Reageren kan hier!

Deze vader schrijft briljante te-laat-briefjes voor zijn kids. En dit zijn 33 redenen waarom moeders altijd te laat zijn! >

Reageer op artikel:
Optimistische mensen hebben vaak één ding gemeen…
Sluiten