Opvallend nieuws: toename aantal keizersnedes, heeft invloed op de evolutie

De toename van het aantal keizersnedes de afgelopen jaren zou wel eens een nadelige invloed kunnen hebben op de evolutie en dus op de manier waarop we bevallen, zo blijkt uit recent onderzoek. Baby’s zouden hierdoor namelijk een steeds groter hoofd krijgen.

In de jaren ’50 en ’60 nam het aantal keizersnedes met twintig procent toe, mede om de hoge sterftecijfers van moeders tijdens bevallingen naar beneden te halen. The National Academy of Sciences in Amerika heeft nu ontdekt dat er sinds die tijd steeds meer baby’s worden geboren met een groter hoofdje. Terwijl het vrouwenlichaam niet veranderd is. En dat zou wel eens een probleem kunnen gaan vormen, waardoor er misschien nog meer baby’s via keizersnedes geboren zullen worden.

De natuur is altijd in beweging

En de natuurlijke bevalling dan?

Maar ‘sterft’ de natuurlijke bevalling ‘uit’, dan? Volgens onderzoekers hoeven we ons daar nog geen zorgen over te maken. Dr. Philipp Mitteroecker zei hierover tegen de Amerikaanse krant The Independent: ‘Wat onze bevindingen betekenen voor de toekomst, kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar vermoedelijk zal dit niet betekenen dat elk kind in de toekomst met een keizersnede geboren gaat worden.’ Volgens hem zal ons metabolisch systeem ervoor zorgen dat baby’s niet nog veel groter worden en ook kunnen artsen indien nodig ingrijpen.

Pro-keizersnede

Wel zegt hij dat we kritisch moeten zijn op de reden voor een keizersnede. Zo hebben steeds meer vrouwen overgewicht en diabetes en ook hierdoor vinden er steeds meer keizersnedes plaats. Maar onderzoeker Mitteroecker is zeker geen tegenstander van keizersnedes. Hij benadrukt dat het geweldig is dat vrouwen met een smal bekken nu zonder ernstige complicaties moeder kunnen worden, terwijl ze 100 jaar geleden een grote kans hadden om bij de bevalling te overlijden. Maar, zegt hij, waar het niet echt nodig is, liever geen keizersnedes. Om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

Zó mooi, dit filmpje van een natuurlijke keizersnede >

Pnas.org

Reageer op artikel:
Opvallend nieuws: toename aantal keizersnedes, heeft invloed op de evolutie
Sluiten