Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 22 nov 2017

Opvoeddilemma: ‘Neem ik mijn dochters (4 en 6) mee als ik ga shoppen?’

Je kunt de boeken er nog zo goed op nalezen, sommige vragen over het opvoeden van de kinderen kun je het beste neerleggen bij andere ouders. Zij weten als geen ander dat je met de handen in het haar kunt zitten en de ‘regels’ niet altijd werken. Wij stellen daarom tweewekelijks de vraag aan jullie de opvoedkwestie van een andere ouder ‘op te lossen’.

Opvoedkwestie

Op social media is onder moeders een verhitte discussie ontstaan over het meenemen van je kinderen als je gaat winkelen. De foto die zoveel ophef veroorzaakte, toont een compleet geruïneerde display met oogschaduwen. Liesbeth (36) zag de foto ook voorbij komen en herkent het dilemma.

‘Ik neem mijn twee dochtertjes (4 en 6 jaar) best wel eens mee, ook naar Hema of Bijenkorf. Ik heb niet altijd oppas voor ze. Natuurlijk doe ik mijn best ervoor te zorgen dat ze geen gekkigheid uithalen, maar wat moet ik anders? Ik vind het nogal heftig om te zien hoeveel moeders over elkaar heenvallen en de moeder veroordelen die haar dochter meenam naar Sephora. Wat zouden jullie doen?’

Geef je advies + OPROEP

Stuur jouw advies over de kwestie van Liesbeth naar [email protected] o.v.v. ‘Opvoedkwestie’ of reageer op onze Facebook. Binnenkort lees je hier dan misschien jouw reactie en die van anderen terug. Of nog makkelijker: reageer op onze Facebook-pagina. Heb je zelf een dilemma of een vraag? Stuur dat dan naar hetzelfde mailadres en wie weet kunnen andere moeders jou helpen.

Reacties op de vorige kwestie

Vorige week legden we het dilemma van Feline (42) voor. Haar zoon is 9 jaar en gelooft nog heilig in Sinterklaas, terwijl het grootste gedeelte van de klas er niet meer in gelooft. Moet ze het hem vertellen voordat hij het van klasgenootjes hoort? Dit zeiden jullie:

1. Marjan

‘Mijn zoon is ook 9 jaar en ik heb het hem vorig jaar al verteld. Dit jaar weet geloof ik iedereen uit zijn klas dat Sint niet bestaat. Mijn zoon heb ik het verteld omdat hij drie maanden van tevoren alweer aan het stressen was over het feest. Ik vond het heel zielig om hem te vertellen omdat het zijn droom was om Piet te worden later. Dus ik vertelde hem: ‘Wa tals ik je iets zou vertellen zodat je minder bang hoeft te zijn, maar wat je misschien wel een beetje verdrietig maakt?’. Toen ik het hem heb verteld, was hij heel erg blij en opgelucht. Een gelukkig kind, want nou hoefde hij niet meer bang te zijn, kon zijn droom laten uitkomen (want hij kon ons helpen Pietje zijn) zonder daarvoor naar Spanje te moeten. Sindsdien is het gewoon een superleuk en gezellig feest voor ons. Maar iedere ouder moet doen wat zijn hart hem ingeeft.’

2. Britt

‘Ik heb mijn dochter van 5 verteld dat hij niet bestaat maar dat hij een legende is die we samen op 5 december een soort van eren/naspelen. Ik voel me persoonlijk niet fijn bij liegen dus doen we het zo. Sommige mensen in mijn omgeving vinden dat niet oké tegenover mijn dochter. Mijn dochter aan de andere kant vindt het allemaal wel prima en dat vind ik belangrijker dan andermans mening.’

3. Ken

‘Misschien breek ik een beetje een taboe aan, maar als je er goed over nadenkt is het misschien niet zo goed om je kinderen vol overtuiging wijs te maken over de legende van de Goedheiligman. Je leert je kinderen immers ook om juist niet te liegen. Zou het misschien kunnen, dat als je je kinderen na jaren pas vertelt dat je ze al die tijd “voor het lapje” hebt gehouden dat een stukje vertrouwen kost? Of zelfs leert dat liegen mag omdat jullie het ook deden? Ik kan me nog herinneren dat ik heel erg boos op mijn ouders was, toen ik op 10-jarige leeftijd de waarheid leerden. Kinderen zijn erg fantasierijk en spelen vaak genoeg rollenspellen. Ik weet zeker dat ze net zo goed van de magie kunnen genieten, als ze weten dat het eigenlijk toneel is.’

4. Hanneke

Het was hoogzomer toen we de schoorsteen aan het vegen waren. Zoon van vier zat op veilige afstand op de bank te kijken naar deze spannende werkzaamheden. Toen mocht hij ook in de schoorsteen kijken. En zijn commentaar was: ‘kan nooit’. Ik vroeg wat nooit kon en hij zei: ‘Daar kan zwarte Piet nooit doorheen, dus Sinterklaas bestaat niet’. Ik heb hem maar verteld dat hij gelijk had, maar dat we dat niet aan de andere kindjes gingen vertellen. En wat was hij trots dat hij wel wist hoe de vork in de steel stak.’

5. Sjoukje

‘Mijn jongsten van 8 en 9 geloven nog. Die van 9 is nog totaal overtuigd, die van 8 voelt nattigheid. Laatste jaar… volgend jaar gaan ze naar de bovenbouw. Dat wordt het jaar van opbiechten. Zo deden we dat ook bij de oudsten. Ik vind het zooo jammer om de magie te ontmantelen…’

6. Pauline

‘Mijn zoon is bijna 9. Afgelopen zomer van zijn geloof gevallen. Maar hij geniet nu al volop en vindt het geheimzinnig doen over lootjes, cadeautjes en surprises ook erg spannend. Dus ook als ze niet meer geloven genieten ze volop. Dus laat dat je niet tegenhouden!’

7. Ingrid

‘Er is een geweldig boek, Sinterklaas voor grote kinderen, waarin het verhaal van het feest Sinterklaas helemaal wordt verteld. Er zit achterin het boek zelfs een contract dat je met de grote kinderen kan tekenen, waarmee ze beloven dat ze niet aan jongere kinderen vertellen om het feest voor hun niet te bederven.’

Lachen: zo zien mannen eruit als hun vrouwen aan het shoppen zijn

Reageer op artikel:
Opvoeddilemma: ‘Neem ik mijn dochters (4 en 6) mee als ik ga shoppen?’
Sluiten