Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 15 nov 2017

Opvoeddilemma: ‘Vertel ik mijn 9-jarige zoon dat Sinterklaas niet bestaat?’

Je kunt de boeken er nog zo goed op nalezen, sommige vragen over het opvoeden van de kinderen kun je het beste neerleggen bij andere ouders. Zij weten als geen ander dat je met de handen in het haar kunt zitten en de ‘regels’ niet altijd werken. Wij stellen daarom tweewekelijks de vraag aan jullie de opvoedkwestie van een andere ouder ‘op te lossen’.

Opvoedkwestie

Deze week de opvoedkwestie van Feline (42): ‘Mijn zoon is 9 jaar, maar gelooft nog heilig in Sinterklaas. In zijn klas zijn steeds minder kinderen die geloven. Ik vertel het hem liever zelf dan hij het hoort van klasgenootjes, ook omdat ik ergens vrees dat hij er mee gepest zal worden. Aan de andere kant: hij geniet nog zo van Sinterklaas en alles eromheen dat ik het hem dat plezier nog niet wil ontnemen. Wat is wijsheid en hoe pak ik dat aan?’

Geef je advies + OPROEP

Stuur jouw advies over de kwestie van Bernadette naar [email protected] o.v.v. ‘Opvoedkwestie’ of reageer op onze Facebook. Binnenkort lees je hier dan misschien jouw reactie en die van anderen terug. Of nog makkelijker: reageer op onze Facebook-pagina. Heb je zelf een dilemma of een vraag? Stuur dat dan naar hetzelfde mailadres en wie weet kunnen andere moeders jou helpen.

Reacties op de vorige kwestie

Vorige week legden we het dilemma van Bernadette (36) voor. Haar dochter (6) wilde alle meiden van de klas uitnodigen voor haar verjaardagsfeestje op twee na. Van Bernadette mogen die twee gerust komen, maar haar dochter houdt voet bij stuk. Moet ze haar dochter haar zin geven? Dit zeiden jullie:

1. Melissa

‘Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan…? Kind mag bijvoorbeeld 6 kinderen uitnodigen. Kind beslist zelf wie ze er het liefst bij wil hebben, en die nodigt ze uit. Daar zou het hele verhaal gewoon moeten eindigen. Jammer voor de gene die niet uitgenodigd zijn, maar zo is het leven. Wanneer ik een feest vier en één of meerdere collega’s uit wil nodigden omdat ik daar buiten mijn werk om goed mee overweg kan, ga ik niet ook de overige collega’s uitnodigingen omdat deze anders “buitengesloten” worden. Al was het mijn werkgever, dan kan hij/zij nog zo aardig zijn, Wanneer ik het er buiten het werk om niet mee kan vinden, zou ik ze ook niet uitnodigen.’

2. Jolanda

‘Ligt echt aan de hoeveelheid meisjes. Als er zeven meisjes zijn kun je het houden op een max van vijf vriendjes. Maar zijn het er 13 krijg je een beetje een lullig verhaal.
Je zou ook bij de moeders van de twee meisjes zelf vragen hoe ze in de groep liggen en dan besluiten hoe je het doet. Als ze populair zijn en vaker worden uitgenodigd missen ze het niet. Zijn ze de stille muisjes, een beetje anders, zullen ze niet snel worden uitgenodigd en zullen ze zich wel sneller buitengesloten voelen.’

3. Lilian

‘Ik denk dat er teveel druk ligt op kwesties als deze in onze huidige maatschappij. Want iedereen voelt zich semi verplicht om een keuze te maken die sociaal aanvaardbaar is.
Bij mij persoonlijk gaat dat niet op, mijn kinderen krijgen een limiet als het om uitnodigen gaat afhankelijk van het budget natuurlijk.
De laatste keer mocht mijn dochtertje 7 kindjes uitnodigen uit een klas van 30. De keuze was vrij snel gemaakt. Kinderen die ze er niet bij wil hebben hoeft ze niet uit te nodigen, ook al zou het wel kunnen. Stel ze heeft 12 kinderen in de klas en mag er 10 uitnodigen, spijtig voor de 2 die niet kunnen komen, maar kinderen verdienen een feestje dat ZIJ leuk vinden. Het moet niet zo zijn dat door schuldgevoel naar anderen toe keuzes worden gemaakt omdat dat binnen de verwachtingen van de maatschappij ligt.
Er zal in deze een reden zijn waarom ze de 2 meisjes niet wil uitnodigen, en ik zou echt de wensen van je dochtertje respecteren. Uiteindelijk is er niets belangrijker dan het geluk van je eigen kind.
En een kinderfeestje kan zo ‘verpest’ zijn als er kinderen aanwezig zijn die eigenlijk niet gewenst zijn.

Lastig, ik snap het. Maar het is en blijft HAAR feestje.’

4. Jeanine

‘Je kunt het op 2 manieren oplossen: of je kind nodigt iedereen uit de klas uit (2 kindjes op een helemklas uitsluiten is gewoon niet netjes) of je stelt zelf een limiet, bijvoorbeeld 6 kindjes uitnodigen en dan kiest ze vanzelf haar “beste” vriendjes. Ik snap wel dat ze die 2 kindjes niet zo graag mag hoor, je kunt tenslotte niet met iedereen vrienden zijn, maar als ze die 2 als enige niet uitnodigt sluit ze ze op een hele nare manier buiten. Leg haar dat ook uit. Wat als…’

5. Petra

‘Ik zou naar mijn dochter luisteren. Hier werden altijd alle meiden van de klas uitgenodigd. En ineens werden onze dochters niet meer uitgenodigd, als enige 2 van de klas. Ik moet zeggen, dat ik daar meer moeite mee had dan zij dat hadden.’

6. Marieke

‘Ik was altijd 1 van die 2 die niet uitgenodigd werd. Enerzijds was dit vreselijk. Anderzijds; ik had mezelf geweld aangedaan als ik wel was gevraagd, want dan had ik moeten gaan en dan was dat waarschijnlijk niet erg feestelijk en leuk geweest; want ook op feestjes gaat het (pest)gedrag gewoon door.

Maar ik zeg dus niet dat het hier per se om pesten gaat. Maar miss goed om dat eens te onderzoeken? Of dit het geval zou kunnen zijn? In groepen (en afwezigheid van mogelijk toezicht) kan dit spelen.

Waarom die twee niet uitnodigen? Wat is de reden? Misschien zijn het juist twee pesters? En is dat de reden? Ik zou dit verder willen uitzoeken als ik ouder zou zijn. Maar dat is mijn idee.’

Oh nostalgie! Deze herinneringen aan Sinterklaas heeft elke ouder

Reageer op artikel:
Opvoeddilemma: ‘Vertel ik mijn 9-jarige zoon dat Sinterklaas niet bestaat?’
Sluiten