Sherita Jager
Sherita Jager Work & Life 25 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

De fijnste nuchtere uitspraken die elke moeder soms even moet horen

Soms zit je ineens zo diep in het ouderschap en dan gaat er ook nog eens van alles mis. Je kind heeft een lastige bui die maar niet over gaat, en ineens vind je er niets meer aan. Gelukkig zijn al die fasen heel normaal en ben je echt niet de enige die het soms even niet ziet zitten. En dit zijn dan de fijnste nuchtere uitspraken over opvoeden, die je een hart onder de riem steken.

Mijne deed dat ook altijd

Poppen onthoofden, masturberen, slaan, geen groenten eten, adem inhouden als ‘ie z’n zin niet krijgt, of je doodleuk negeren. Een ode aan die lieve moeder die dan zegt ‘mijne deed dat ook altijd, hoor.’ Het is een hele geruststelling als je weet dat je niet de enige bent, en dat het helemaal niet iets wat met jou of je opvoeding te maken heeft.

Het is de leeftijd

Een voorkeur voor papa? Jou negeren bij het ophalen van de opvang? NEE, MAMA, NEE NEE, schreeuwen bij alles wat je voorstelt? Geen kusjes willen geven of krijgen? Woedeaanvallen? Het is gewoon de leeftijd. Écht waar. En ja, het gaat ook weer over. Elk kind heeft een periode van verandering, en soms zijn die veranderingen best heftig, voor zowel je kleintje, als voor jou. Als je denkt dat het nooit meer overgaat heb je het gelukkig mis. Er komt een einde aan, écht waar.

Ik gebruik m’n kind ook vaak genoeg als excuus

Geen zin in dat etentje? Soms mag je je kind echt wel als excuus gebruiken. Want een ziek kind, daar kan namelijk niemand iets over zeggen, toch? Ach arm kind. Ja ik hoop ook dat ‘ie snel beter wordt. En nu snel met een bak popcorn op de bank.

Dat is mij ook zo vaak gebeurd hoor

Je voelt je schuldig omdat je kindje is gevallen, omdat hij ziek was en je het niet door had, of omdat je er niet voor hem kon zijn toen hij je nodig had. Schuldgevoel lijkt vaak samen te gaan met het moederschap, want bijna elke moeder heeft er last van. Sommige moeders blijven er soms bijna in hangen, maar het waait over. Iedereen maakt wel eens een fout, en niemand is perfect. Schuldgevoel is nergens voor nodig en lost niets op.

Ik geef m’n kind ook wel eens de schuld hoor

Dat vieze scheetje in de winkel? Kijk met een lief gezicht naar je baby terwijl je lachend je schouders ophaalt, en de mensen weten genoeg. Jij hebt dat scheetje natuurlijk echt niet gelaten. Je kind de schuld geven van snot op je kleding, scheetjes, wallen of wat dan ook, het mag echt wel eens en iedereen doet het, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De fijnste nuchtere uitspraken die elke moeder soms even moet horen
Sluiten