Redactie
Redactie Kids 15 aug 2017

Opvoedkwestie: ‘Ik merk dat ik mijn oudste kind voortrek. Hoe ga ik daarmee om?’

Je kunt de boeken er nog zo goed op nalezen, sommige vragen over het opvoeden van de kinderen kun je het beste neerleggen bij andere ouders. Zij weten als geen ander dat je met de handen in het haar kunt zitten en de ‘regels’ niet altijd werken. Wij stellen daarom tweewekelijks de vraag aan jullie de opvoedkwestie van een andere ouder ‘op te lossen’.

Opvoedkwestie

Deze week de opvoedkwestie van Yara (33): ‘Als moeder van twee gezonde, prachtige kinderen ben ik heel erg blij. Mijn dochter van 5 is een echte mini-me, ze lijkt in alles op me. Een beetje verlegen, teruggetrokken en vooral heel erg lief. Mijn andere dochter (bijna 3) is daarentegen precies haar vader: ook heel lief, maar een wildebras en soms wel erg bijdehand. Soms ben ik gewoon niet tegen haar opgewassen en heb ik ook niet altijd het geduld voor de drukte die ze met zich meebrengt. Ook al wil ik het niet, ik merk dat ik mijn oudste dochter meer aanhaal en liever in mijn buurt heb. Laatst maakte mijn vriend er een opmerking over dat ik af en toe wel heel erg kortaf naar de jongste ben. Ik zei dat zij ook meer grenzen en duidelijkheid nodig heeft dan de oudste, en dat ik daarom misschien wat strenger voor haar ben. Hoewel ik dat ook echt vind (en mijn vriend dat ook inziet), is het daarnaast ook wel waar dat ik meer geduld heb voor de oudste en omdat ik me bij haar prettiger voel, haar bewust of onbewust ook voortrek. Nu is de jongste nog te klein om het door te hebben (denk en hoop ik), maar ik ben bang dat ze het over een paar jaar echt wel zal voelen en dat wil ik natuurlijk niet. Hoe ga ik hier het beste mee om?’

Geef je advies + OPROEP

Stuur jouw advies over de kwestie van Yara naar [email protected] o.v.v. ‘Opvoedkwestie’ of reageer op onze Facebook. Binnenkort lees je hier dan misschien jouw reactie en die van anderen terug. Of nog makkelijker: reageer op onze Facebook-pagina. Heb je zelf een dilemma of een vraag? Stuur dat dan naar hetzelfde mailadres en wie weet kunnen andere moeders jou helpen.

Reacties op de vorige kwestie

Twee weken geleden legden wij jullie de opvoedkwestie van Sascha voor. Zij wilde liever niet dat haar schoonmoeder op haar kinderen past, omdat ze haar in tikkie aan de oude kant vindt. Haar vraag aan jullie kun je hier nog even teruglezen.

1. Catriona

‘Mijn moeder past vier dagen per week op mijn zoontje. Over veel dingen zijn we het eens, over sommige niet. Soms win ik haar advies in en over heel veel dingen waar we het niet per se over eens zijn hebben we gesprekken en maken we afspraken. Ik respecteer daarin haar ervaring en kennis, zij mijn zeggenschap als moeder. Mijn tip is om dingen bespreekbaar te maken. Laat weten dat je haar belangrijk vind in het leven van je kinderen, geef je zorgen aan (die deelt ze misschien ook wel) en maak afspraken. Die extra wasjes draai jij wel. Kijk waar je een middle ground kunt vinden. Oma’s zijn belangrijk voor onze kleine bloedjes.’

2. Missy

‘Ten eerste gaat het niet om je schoonmoeder en om je man. Jij hebt ze gebaard en je moet doen wat voor de kinderen goed is (daar ben je moeder voor!). Natuurlijk kunnen ze oma blijven zien, misschien wilt ze wel bijvoorbeeld een keer in de week en dan een paar uurtjes blijven. Op die manier kan ze wel onderdeel uitmaken van jullie gezin en hier en daar helpen op haar manier. Een vrouw die ouderwets is ingesteld zal ook een trotste vrouw zijn. Te trots om te zeggen dat dingen soms teveel zijn en juist de wereld aankan. Zet haar anders in: als oma en houdt zelf het lijntje. Ook zal ik hiermee met je man in gesprek gaan samen. En beargumenteren waarom je staat waar je voor staat. Juist omdat je wil dat het contact goed blijft, de kinderen een oma hebben (op de leeftijd), je schoonmoeder onderdeel blijft maken van, en je haar onopvallend kunt ondersteunen in deze en hij ook. Je zult merken dat dit niet vanzelf gaat, en er gaandeweg misschien aanpassingen nodig zijn, maar wel nodig is.’

3. Marieke

‘Mijn oma is 81 en die mag echt niet op mijn dochtertje passen. Nu wil ze dat ook zelf niet, omdat ze zegt dat ze dat niet meer kan. Maar praat er met je man over. Volg je gevoel.’

4. Yvette

‘Onze oudste was een huilbaby, elke dag kwam mijn vader van 80+ rond de klok van zeven uur om de boel over te nemen zodat mijn man en ik konden slapen. Uren zat, liep, wiegde hij hem. In de jaren daarna heeft hij dagelijks opgepast als wij aan het werk waren. Niemand had zoveel geduld als mijn pa met onze oudste. Nu een jaar na zijn overlijden houdt hij zijn opa levend door elke dag wel even met of over hem te delen. Ik durf hardop uit te spreken dat die band goud waard was voor beiden en nu op zijn 4jarige leeftijd een groot gemis is waar hij elke dag even bij stilstaat. Laten we niet oordelen, maar kijken wat goed is voor onze kinderen. Mensen van 80+ kunnen prima in staat zijn om op te passen, net als dat er jongere mensen zijn die dat niet zijn.’

5. Hanneke

‘Hoe vindt jouw zoontje het als oma oppast? Wil hij graag naar haar toe? Als dat niet zo is, dan zou ik haar niet laten oppassen, maar dat mag niet ten koste gaan van het contact tussen oma en de kinderen. Ook voor de kinderen is het contact met grootouders erg waardevol. Maar er is wel een heel verschil tussen oppassen of op bezoek zijn, of oma bij jou thuis op bezoek laten komen.’

6. Nadia

‘Eigenlijk vind ik de leeftijd hier de doorslag geven. Dat ze andere strengere regels hanteert is niet per definitie slecht. Zo leren kinderen dat niet overal de regels hetzelfde zijn. Maar om terug te komen op de leeftijd, dat zou voor mij wel een goede reden zijn om er vanaf te zien. Het gaat om hele kleintjes en dat vind ik wel een beetje onverantwoord. Die kunnen zich niet redden als er plotseling iets met oma gebeurt. En ja het kan ook een jongere oma overkomen, maar nu is er toch meer risico denk ik door de hogere leeftijd. Succes!’

7. Karla

‘Als het voor niet goed voelt, niet doen. Dat gaat zich alleen maar meer en meer ophopen. Je kunt toch ook wekelijks komen koffie drinken of zij bij jullie? Om haar te helpen in haar eenzaamheid, behoefte aan contact. Bespreek dit eerst met je man, dat het voor jou niet goed voelt. En je wel open staat voor een oplossing waarin in ieders behoefte wordt voorzien. Zonder dat je daarin teveel geeft.’

8. Nathalie

‘Ook ik vind 80 een behoorlijke leeftijd om nog op 2 jonge kinderen te passen. Ik zou samen met mijn partner toch duidelijk bespreken dat jij hier een slecht gevoel over hebt en, zoals al aangedragen is, laat je schoonmoeder gezellig elke week komen en laat haar lekker met de kleinkinderen spelen en knuffelen. Maar de verantwoordelijkheid zou ik ook weghalen. Succes!’

9. Pauline

‘Ik vind dat grootouders niet wekelijks moeten oppassen. Dan worden ze (mede)opvoeders en dat is naar mijn mening nu net iets wat een grootouder niet moet zijn. Bovendien is 80 echt wel heel oud om met een baby en peuter te zitten.’

10. Anne

‘Mijn schoonmama is sinds een goed jaar gestorven. Ze was amper 64 jaar en al jaren erg ziek, ze kon ook niet oppassen, naar mijn gevoel was dit niet veilig. Ik heb nog steeds spijt dat ik ze die tijd met haar oogappeltje heb afgenomen, als het echt niet had gegaan dan had ze daar wel eerlijk in geweest. Later is opa op vervroegd pensioen gegaan en sinds dien paste ze wel op, maar toen was ze al 2 jaar.’

Onderzoek: sommige moeders hebben een voorkeur voor één van hun kinderen

Reageer op artikel:
Opvoedkwestie: ‘Ik merk dat ik mijn oudste kind voortrek. Hoe ga ik daarmee om?’
Sluiten