Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 14 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit waren jullie reacties op de opvoedkwestie van week 50

Wij stelden afgelopen week de vraag aan jullie de opvoedkwestie van een andere ouder ‘op te lossen’. Want zeg nou eerlijk: de kennis én steun van andere moeders is soms precies wat je nodig hebt. Daarnaast heb jij als moeder natuurlijk ook veel ervaringen opgedaan waarmee je nieuwe en toekomstige moeders kan helpen door je tips, ervaringen en kennis van het moederschap te delen.

Je hoopt natuurlijk altijd dat je kleine goed in groepen gaat liggen, helemaal als het gaat om vriendjes maken. Op het Mamaforum schreef deze moeder over haar opvoedkwestie. Haar zoontje wordt bijna nooit voor kinderfeest uitgenodigd. Ze vraagt zich af hoe ze hier mee om moet gaan, of dit raar gedrag is, of dat ze zelf misschien te veel nadenkt.

Reacties op de opvoedkwestie

Je kunt de hele opvoedkwestie hier nog eens nalezen. Jullie gaven via Facebook en het Mamaforum massaal advies. Lees hieronder een greep uit alle reacties:

Zo reageerden jullie via Facebook:

1. Wendy denkt dat het zoontje voor meer diepgang gaat met 2 vriendjes 

2. Sandra denkt dat het belangrijk is om er geen probleem van te maken zodat het zoontje het geen probleem vindt

3. Misschien is met een vriendje én een nieuw kindje uit de klas spelen wel de oplossing, denkt Jacquelien

4. Sas denkt dat het belangrijk is om te achterhalen waarom het zoontje niet wil spelen met anderen

5. Jessica tipt de lezeres om het te blijven aanmoedigen en het zo open mogelijk te doen

Lees hier alle reacties op deze opvoedkwestie op onze Facebookpagina.

Zo reageerden jullie via het Mamaforum:

1. Suzanne
‘Lieve Marjan, wat prachtig dat jou zoon zulke stevige vriendschappen weet te maken op een jonge leeftijd en dat hij dus blijkbaar heel goed weet wat bij hem past. Ik wou dat ik die kennis eerder had gehad. Kwantiteit en kwaliteit zijn 2 heel verschillende dingen en na jaren van vele feestjes en nog meer kennissen etc, kan ik oprecht zeggen dat minder vriendschap vaak meer kwaliteit oplevert.

Alleen daar heb je uiteindelijk wat aan, goede vriendschappen en niet 1000 kennissen waarvan je niemand kan bellen als het erop aankomt. En nu is dat voor een kleine man misschien veel te zwaar uitgedrukt, maar hiermee geef ik ook aan dat alles perceptie is, het is maar hoe je kijkt.

Vanuit jouw pad zijn veel vrienden en feestjes belangrijk, vanuit zijn pad mogelijk weer anders dus iedereen bekijkt iets vanuit eigen ervaring. Dus wat wil hij? En wat het antwoord ook is, dat is wat bij hem past en wat hij wil. We worden pas onzeker als een ander ons een nieuw inzicht geeft of een label plakt op gedrag wat wij nooit zo hadden bekeken.

Misschien praat je hem onbedoeld nu iets aan waarvan hij zich eerder niet bewust was. Het zijn vaak de labels waar we ongelukkig van worden, niet zozeer de gebeurtenis op zichzelf. Leer je kind stevig staan in eigen schoenen en authentiek zijn dan trek je altijd de juiste mensen en feestjes aan. Het komt wel goed met hem! Hij heeft in elk geval al een dijk van een moeder, die haar uiterste best doet, haar kwetsbaarheid durft te delen & het beste voor hem wil. Hoe prachtig is dat!’

2. Karen
‘Hi Marjan, ik herken dit dilemma van mijn dochter. Inmiddels is ze bijna 11 jaar en zit ze in groep 8 en speelt ze nog steeds met maar 2 vriendinnetjes waar ze vanaf de kleuterklas al mee speelt. Toen ze nog jonger was maakte ik me net als jij daar heel druk om, vond dat ze haar vriendenkring moest uitbreiden zodat ze ook veel feestje had. Overigens ook bij haar, werden haar 2 vriendinnetjes wel uitgenodigd op andere feestjes en zij niet. Maar Sarah is heel gelukkig met haar 2 vriendinnetjes en heeft geen behoefte om dit op school verder uit te breiden. Ze heeft inmiddels wel andere vriendinnen uit de buurt, van de hockey en paardrijden, maar op school niet echt.

Overigens ook zij ligt niet slecht in de groep, wordt niet gepest en heeft een leuke schooltijd. Ze is gewoon een dromer die genoeg heeft aan haar eigen wereld met maar 2 vriendinnen. Ze is een hele vroege intelligente leerling en sluit emotioneel ook nog niet helemaal aan bij de rest van de klas maar lijkt daar verder geen problemen van te ondervinden.

Qua feestje hebben wij dat altijd opgelost door aan te vullen met neefjes, nichtjes, buurmeisjes, hockeyteam etc. En toen ze nog een kleuter was, was iets leuks doen met z’n 3en ook prima in haar beleving.

Dus ik snap heel goed dat je je hier druk om maakt, maar probeer dat niet te laten merken, sommige kinderen hebben genoeg aan een paar goede vrienden. En als ze ouder worden en de sociale activiteiten uitbreiden, lost het vanzelf op.’

Lees hier alle reacties op het Mamaforum over deze opvoedkwestie.

OPROEP

Volgende week volgt weer een nieuwe opvoedkwestie. Heb je zelf een dilemma of een vraag? Open een topic op het Mamaforum of mail naar [email protected] en wie weet kunnen andere moeders jou helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme