Opvoedprobleem: wat als je peuter niet goed slaapt?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fpexels-tatiana-syrikova-3933069.jpg)
Als mama van een peuter kan je erop rekenen dat jij en je kind tegen bepaalde problemen aan gaan lopen. Niet goed slapen is zo’n opvoedprobleem. Initiatiefneemster van de Opvoeddesk Emmeliek Boost geeft tips voor dit veelvoorkomende probleem!
Ten eerste is het belangrijk om drie verschillende vormen van “slecht slapen” te onderscheiden. Dat zijn: niet willen slapen, niet doorslapen en vroeg wakker worden. Hieronder worden ze alledrie besproken.
Niet willen slapen
Als je kind steeds uit bed komt en vraagt om weer een verhaaltje of knuffel, is het tijd om in te grijpen. In de meeste gevallen wil een kind niet slapen omdat de dag voor je peuter niet goed is afgebouwd. Ineens was het tijd om te gaan slapen. Daardoor heeft hij moeite om afscheid te nemen van jou en de dag en ontstaat er een patroon van steeds maar uit bed komen.
Aanpak
Zorg ervoor dat je het einde van de dag in beeld brengt. Maak 5 kleine tekeningen met daarop bijvoorbeeld het opruimen van speelgoed, het dekken van de tafel, tandenpoetsen/wassen, boekje lezen en een weltrustenkus. Zet vervolgens aan het einde van de dag om 5 uur de wekker en leg uit: “De wekker gaat, dan is het al 5 uur en dus is het tijd om het speelgoed op te ruimen.”
Wijs de gebeurtenis aan op de tekening en laat het je peuter afkruisen. Als voortaan de wekker gaat, zal hij zelf naar de tekening rennen om een kruis te zetten. Herhaal dit (zonder wekker) met de andere gebeurtenissen. Door de dag voor je peuter in beeld te brengen, ontstaat er een nieuw ritme. Op die manier bereid je je peuter voor op bedtijd en op het afscheid nemen van jou.
Niet doorslapen
‘Niet zien, betekent niet bestaan.’ Voor je peuter is bedtijd eng, omdat hij afscheid moet nemen van mama en papa. Als je de kamer uitloopt, besta je in zijn ogen niet meer en slaat de angst toe. Dit probleem los je niet op door ’s nachts aan bed te gaan zitten of bij elke jammer te gaan kijken. Je versterkt op die manier het probleem juist.
Aanpak
Werk overdag aan het probleem dat je ’s nachts hebt. Speel kiekeboe spelletjes om te demonstreren dat je blijft bestaan, ook al ziet je peuter je niet. Doe dit ook als je even iets uit een andere kamer moet pakken en praat ondertussen tegen je peuter. Het kan ook helpen om een foto van jezelf naast zijn bed te zetten. Als het tijd is om te gaan slapen, leg je uit dat mama ook gaat slapen en wijs je op de foto om te laten zien dat je wel altijd bij hem blijft.
Vroeg wakker worden
Uitslapen is er vaak niet meer bij met jonge kinderen. Ze staan gelijk naast hun bed en willen aandacht of kruipen zelfs bij je in bed. Als je dit toelaat, slaap je minstens een jaar met een kind in je bed. Moedig dit gedrag dus niet aan.
Aanpak
Dit gedrag moet je als mama voorkomen en niet proberen om op het moment zelf aan te pakken. Dan krijgt je kind juist zijn zin omdat je weer aan zijn bed staat. Je kunt verschillende dingen doen. Neem bijvoorbeeld een liedje op de babyfoon op wat je voor hem zingt of neem overdag een gezellig moment samen op. Als je hem dan hoort wakker worden, zet je de babyfoon aan en kan hij luisteren naar je opgenomen stem. Daardoor blijft hij rustig of slaapt hij verder, zodat jij jezelf ook nog even om kunt draaien.
Tip: ‘Lampje aan, is mama gaan’
Een tweede manier om dit probleem aan te pakken is door de tactiek ‘Lampje aan, is mama gaan’. Neem het moment waarop hij wakker wordt (bijvoorbeeld zes uur) en zorg met een tijdschakelaar dat op dat moment zijn nachtlampje al brandt. Hij mag dan gelijk naar je toe komen. Rek dit moment elke dag wat langer. Hij gaat vertrouwen op het lampje en zal daardoor langer slapen. Binnen een week kun je minstens een uur langer slapen en ook voor in het weekend is deze techniek ideaal.
Lees ook:
Slapende (en chagrijnige) peuter wakker maken? Probeer dit trucje eens