Janne Vogel
Janne Vogel Kids 20 mrt 2018

Op déze manier heeft jouw opvoedstijl invloed op je gezondheid

Natuurlijk weten we dat verschillende opvoedstijlen verschillend effect hebben op kinderen, maar de opvoedstijl die je hanteert heeft ook invloed op je eigen gezondheid. Ja, echt!

De impact van het opvoeden op de gezondheid wordt vaak onderschat, maar bestaat wel degelijk. Daarom zoomen we in op drie veelvoorkomende opvoedstijlen, en de manier waarop deze je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Helikopter

Dit zijn de ouders die hun kinderen willen redden. Voetbalkleren thuis vergeten? Mama brengt ze wel even. Huiswerk niet afgekregen? Papa maakt het even af. Dit is vaak ook het soort ouder dat hun kids íets te nauwlettend in de gaten houdt in de speeltuin of om het halfuur met een antibacteriële handgel langskomt.
Volgens psychotherapeuten zijn helikopter vaders en moeders ouders die opvoeden vanuit een bepaald soort angsten en behoefte aan controle. Het zijn vaak perfectionisten die een grote druk leggen op zichzelf en hun kind (onbewust) zien als een soort weerspiegeling van hun eigen succes. Jammer genoeg zorgt al die druk voor een groot risico op een burn-out of depressie.

De therapeuten raden aan en stapje terug te doen wanneer je jezelf erop betrapt dat je je kind weer wil gaan redden. Denk aan wat je vroeger zelf allemaal hebt overleefd als kind en laat ze vooral fouten maken. Door niet iedere keer in te grijpen en in de reddingsmodus te schieten, leer je ze zelf dingen oplossen. En dit kan bij jou weer gevoelens van trots, bevrijding en kalmte opleveren. Emoties die je stress zullen verminderen en zelfs je immuunsysteem kunnen boosten.

LEES OOK: 4 kleine ‘fouten’ in de opvoeding die bijna elke ouder maakt

Autoritair

De autoritaire ouder is streng, straft regelmatig en is niet vies van een ‘omdat ik het zeg’-antwoord. Over het algemeen is het een beetje een ouderwetse opvoedstijl, maar hij wordt nog vaak genoeg toegepast. Ook hier kunnen bepaalde angsten in het spel zijn. Jíj kan heel bang zijn dat je kind zijn huiswerk niet op tijd afkrijgt en daarom tegen ‘m schreeuwen dat-ie NU aan het werk moet. Maar op lange termijn zal dit natuurlijk niet werken. Naarmate je kind ouder wordt is de kans klein dat hij zonder ruzie te maken naar je zal luisteren – wat over het algemeen heel normaal is – en dit zal jouw angsten weer verergeren.
De autoritaire stijl is hét recept voor woede, want al dat schreeuwen en die gebiedende wijs maken je van binnen écht niet happy. En laat woede nou net een emotie zijn die slechte gevolgen kan hebben voor het lichaam. Je hart gaat er onder andere sneller van slaan en je spieren spannen zich krampachtig aan.

Tijd om je zelfbewustzijn te verbeteren. Probeer uit te vinden waar je nou precies zo boos om wordt en probeer je boze (terugkomende) gedachten te herkennen. Gebeurt er iets waardoor je die woede voelt opborrelen? Barst niet gelijk los, maar stop even, ga zitten en haal diep adem. Tel af van 10 tot 1 en probeer rustig te reageren of gewoon even helemaal niets te zeggen.

En ja, dat zitten en ademhalen werkt écht. Je brein interpreteert een positie waarin je zit en even tot rust komt als veilig en ontspannend. Hierdoor wordt die flow van woede-chemicaliën onderbroken. Het is bijna onmogelijk om zittend nog net zo boos door te gaan als wanneer je staat te roepen en te stampen (probeer maar eens). Stel: je zoontje slaat de deur keihard achter zich dicht, waardoor hij zijn zusje wakker maakt en alles binnen no time een chaos is thuis. Flip niet meteen, maar ga even zitten en denk na over hoe je het gaat handelen. Wissel van je rechter, emotionele hersenhelft naar je verbale en analytische linkerhelft. Met boos worden heb je uiteindelijk vooral je zelf.

LEES OOK: 6 ‘harde’ opvoedtrucs waarmee je je kind een dosis optimisme meegeeft

Gezaghebbend en positieve discipline

Over het algemeen een gezonde vorm van opvoeden: de kinderen krijgen de ruimte om zelf te ontdekken, maar tegelijkertijd gelden er thuis zeker wel regels en een bepaalde vorm van consistentie. Als ouder ben je warm en emotioneel toegankelijk en betrokken bij je kinderen.

Een stijl die vaak samengaat met het gezag is de positieve discipline. Je toont respect voor je kind en focust je meer op de gedachten en oorzaken achter bepaald gedrag dan op het gedrag zelf. Opvoeden met zelfvertrouwen en balans kan je zekerheid geven over jezelf, en onderzoek wijst uit dat mensen die zelfverzekerd zijn gezonder zijn én langer leven. Daarnaast zorgt deze manier van opvoeden voor minder angst, omdat je je kind simpelweg beter kent. Win-win-win-win?

Parents.com

Reageer op artikel:
Op déze manier heeft jouw opvoedstijl invloed op je gezondheid
Sluiten