Sterre Touw
Sterre Touw Kids 26 nov 2017

Dit zijn dé 5 opvoedtrends van 2018, die je ook wilt toepassen

Omdat het opvoeden op zich al een flinke uitdaging is, zeker in deze tijd van social media en beeldschermen willen nauwgezet kijken naar wat goed is voor onze kinderen. En welke keuzes we maken in het opvoeden van onze kinderen. Daarom hebben we een aantal belangrijke opvoedtrends van 2018 op een rijtje gezet.

Google- en instagramaccount voor onze kleinsten

Het komt steeds vaker voor dat we dingen opslaan in google-accounts. Ook de mijlpalen van onze kinderen. Vaak beginnen ouders de accounts al voordat de baby überhaupt geboren is. De foto’s van het babykamertje worden gedeeld of de eerste trapjes in de buik worden zorgvuldig opgeschreven. Elke stap in het opgroeien wordt keurig netjes bijgehouden, voorzien van foto’s en video’s en gedeeld met de buitenwereld. Het fotoboek van de toekomst, zeg maar.

Langer betaald vaderschapsverlof komt dichterbij

We moesten er even op wachten (understatement van de eeuw), maar langzaam aan komt er schot in de zaak als het gaat om betaald vaderschapsverlof. Uit onderzoek blijkt dat de eerste zes weken na de geboorte van je baby een zeer belangrijke periode is voor de binding tussen vader en baby. Momenteel heeft de vader recht op 2 dagen betaald verlof en vervolgens recht op 3 dagen extra (maar dan wel onbetaald) verlof. Hier komt verandering in: in 2019 zal de vader recht hebben op 5 dagen betaald verlof! In 2018 wordt daar al ruimte voor gemaakt in de rijksbegroting. Diverse bedrijven geven vaders vanaf 2017 al betaald vaderschapsverlof. Finally!

LEES OOK: Vaders die meer tijd met hun kind doorbrengen, worden betere vaders (en partners)


Je lichaam is goed zoals het is

Waardering voor je lichaam wordt ontzettend belangrijk. En ja, vooral voor kinderen. Steeds vroeger beginnen kinderen al met zich zorgen te maken over hun uiterlijk. Vaak veroorzaakt door misleidende plaatjes en video’s die ze op het internet voorbij zien komen. Het is belangrijk voor kinderen om zich comfortabel te voelen in hun lichaam en minder bezig zijn met nadenken over hoe ze eruit zien.

Het stimuleren van de verbeelding van je kind en ouderwets spelen

Leg de iPad vaker weg en ondersteun je kind om zelf uiteindelijk zijn verbeelding weer meer te triggeren. Door het vertellen van verhalen met handpoppen bijvoorbeeld. Verder stimuleer je de ontwikkeling van kinderen ook enorm door weer vaker ouderwets te spelen. Als er een uur iPad tijd op een dag wordt ingepland, waarom dan niet ook een uur ongestructureerd spelen. Een fort bouwen, een racebaan van karton, het invoeren van tradities zoals een spelletjesavond. We zijn ons steeds meer bewust van het belang van de balans in high tech en zelf spelen.

GPS-trackers

Tegenwoordig kunnen we in een klik onze locatie live via Facebook of What’s app delen met anderen. Dit vinden we maar al te handig als we willen weten waar onze kinderen uithangen. In 2018 zullen er daarom veel meer apparaten en apps te verkrijgen zijn waarmee je je kinderen in de gaten kunt houden. Neem bijvoorbeeld de Safety Angel voor de allerkleinsten. Het armbandje stuurt een signaal als je kind zich maximaal 50 meter van het ‘basisstation’ komt of als het armbandje in aanraking komt met water. Voor de iets oudere kinderen heb je de onder andere de Kigo Watch. Met dit horloge kun je ‘de veilige zone’ instellen waar je kind niet buiten mag komen en via icoontjes met je kind communiceren. Tech-based opvoeden is steeds populairder. Let wel op dat je goed checkt of de software van deze gadgets wel veilig is en niet gehackt kan worden.

LEES OOK: Gps horloges onveilig voor kinderen (spionage door anderen mogelijk)

Reageer op artikel:
Dit zijn dé 5 opvoedtrends van 2018, die je ook wilt toepassen
Sluiten