Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 30 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Oudjaarsavond vieren met je peuter, zo doe je dat

Het jaar is bijna voorbij, de laatste dag breekt aan en die sluiten we natuurlijk feestelijk af. Je hebt mooie momenten (en misschien minder mooie) met je peuter meegemaakt en daar blikken jullie met z’n allen op terug. Je peuter snapt het concept ‘oud en nieuw’ waarschijnlijk nog niet echt, maar je kan hem er wel een beetje bij betrekken.

Vier samen met je peuter dat het nieuwe jaar bijna begint met oliebollen, sterretjes en gezelligheid.

Vertel je peuter over oud en nieuw

Je mini hoort knallen, het huis is misschien wel versierd, papa en mama maken lekkere hapjes klaar en zien er mooi uit: je kindje heeft echt wel door dat er iets aan de hand is. Vertel hem daarom over oud en nieuw, maar houd het simpel. Een jaar eindigt, een nieuw jaar begint en dat wordt gevierd met vuurwerk, oliebollen en gezelligheid.

De laatste uren van het jaar

Voor ons begint het nieuwe jaar om twaalf uur midden in de nacht. We steken vuurwerk af en proosten op het nieuwe jaar. Je kleintje heeft nog weinig tijdsbesef, dus hem wakker maken is niet nodig. Jullie kunnen al een klein feestje vieren voordat hij naar bed gaat, aftellen en elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Misschien vind je peuter het leuk om een sterretje vast te houden en gezellig oliebollen te eten op de bank met jullie.

Voorbereiden op vuurwerk

Bij oud en nieuw hoort vuurwerk en de knallen zijn dan ook al eerder op de dag te horen. Leg je kindje uit dat dit bij oudjaarsdag hoort en dat vuurwerk in het donker heel mooi licht geeft. Jullie kunnen samen sterretjes aansteken voor het slapengaan als hij het vuurwerk heel interessant vindt. Let natuurlijk altijd op de veiligheid van je kindje.

Je peuter wakker maken om 12 uur?

Dit is geheel aan jou. De meeste kindjes liggen rond dat tijdstip lekker in dromenland en hebben niet veel zin om hun bed uit te komen. Vaak slapen ze ook door het vuurwerk heen. Laat ze dan lekker liggen. Als je belooft om je mini wakker te maken, doe dit dan ook. Anders snapt hij er niets meer van.

Oud en nieuw ergens anders vieren

Vieren jullie oudjaarsavond ergens anders dan thuis? Bij vrienden of familie bijvoorbeeld? Neem dan een logeerbedje mee voor je peuter zodat hij kan gaan slapen als het bedtijd is. Dan hebben jullie beiden een relaxte avond.

En ten slotte… geniet!

Lees ook:12 redenen waarom oud en nieuw met kinderen best klote is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

24 Baby

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme