Melissa Eissens
Melissa Eissens Gezondheid 16 jan 2018

Ben je op late leeftijd moeder geworden? Dan hebben we goed nieuws voor je

Was je een stuk ouder dan anderen toen je kinderen kreeg? Who cares? Uit dit Zweedse onderzoek blijkt namelijk dat je het als oudere moeder juist hartstikke goed hebt gedaan. 

Oudere moeder

Laat je dus niet langer gek maken door mensen die keer op keer vragen of je binnenkort al werk gaat maken van je kinderwens. Je hoeft je niet langer druk te maken dat het binnen een bepaald tijdsstek moet gebeuren omdat je jezelf anders een ‘te oude’ moeder vindt. Volgens een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Population and Development Review zijn kinderen van vrouwen die op een latere leeftijd zwanger raakten, hartstikke goed ontwikkeld.

Zweeds onderzoek

Onderzoekers ontdekten dat personen die langer wachten om zwanger te worden uiteindelijk kinderen krijgen die langer, gezonder en beter opgeleid zijn dan kinderen van jongere moeders.

Om tot deze resultaten te komen hebben de onderzoekers gekeken naar gegevens van 1,5 miljoen mannen en vrouwen in Zweden tussen 1960 en 1991.

Zij onderzochten de relatie tussen de leeftijd van de moeder op moment van de geboorte, de resulterende lengte, fysieke fitheid, cijfers en opleidingsniveau van de kinderen.

LEES OOK: Onderzoek: dit voorspellen je oude schoolfoto’s over je latere liefdesleven

Té lang wachten met moeder worden is gevaarlijk

Weet je zeker dat je graag kinderen wilt, dan is het natuurlijk nooit een goed idee om té lang te wachten om zwanger te worden. Het krijgen van een baby tegen het einde van je vruchtbare jaren en een oudere moeder zijn, kan enkele biologische risico’s met zich meebrengen. Denk hierbij aan grotere kans op een miskraam, laag geboortegewicht en hogere percentage van het downsyndroom.

‘We moeten een ander perspectief ontwikkelen op het gebied van de geavanceerde moedersleeftijd. Aanstaande ouders zijn zich doorgaans goed bewust van de risico’s van een late zwangerschap, maar ze zijn zich minder bewust van de positieve effecten’, aldus hoofdonderzoeker Mikko Myrskayla.

Niets te maken met leeftijd

De reden waarom op latere (veilige) leeftijd moeder worden geen gek idee is, is eigenlijk best logisch. Het heeft dan verder ook helemaal niets te maken met leeftijd. Want een 20-jarige moeder kan haar kinderen net zo goed opvoeden en verzorgen als dat een 40-jarige moeder kan. Waar heeft het dan wel mee te maken?

Het gaat om het geboortejaar

Met de tijd waarin we leven. Het gaat om het jaar waar de baby in wordt geboren. Elk jaar wordt de wereld een stukje moderner en komen er meer en meer sociale en medische doorbraken die de levens van mensen verbeteren.

Want er zit wel degelijk een groot verschil in het krijgen van een baby op 20-jarige leeftijd in 1994, of twaalf jaar wachten en het krijgen van een baby in 2006.

‘Die vijftien jaar maken een groot verschil. Een kind geboren in 2000 had bijvoorbeeld een veel grotere kans om naar een universiteit te gaan dan iemand die 15 jaar eerder was geboren’, legt Mikko Myrskylä uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben je op late leeftijd moeder geworden? Dan hebben we goed nieuws voor je
Sluiten