Redactie
Redactie Kids 23 okt 2017

Dé bucketlist der ouderlijke verplichtingen (succes ermee)

Het ouderschap is één groot feest waar je vooral volop van moet genieten. Klopt, maar er zijn ook een aantal zaken waar je aanzienlijk minder van geniet, maar vooral even doorheen moet. Het is niet allemaal kommer en kwel, maar genieten is anders.

Grofweg heb je zo’n 15 jaar de tijd om de bucketlist af te vinken, daarna moet het wel zo’n beetje klaar zijn. De volgorde is fluïde, hoewel het niet aan te raden is om je kind eerst de regels rondom drank en drugs uit te leggen, en pas daarna zindelijk proberen te maken. Grapje, mensen.

Ziehier de ouderlijke verplichtingen en verantwoordelijkheden die je graag zo snel mogelijk succesvol af wil vinken.

1. Doorslapen

Natuurlijk weet je dat het erbij hoort en natuurlijk kun je die gebroken nachten best wel een paar maanden volhouden, maar wat zijn we allemaal allejezusblij als onze baby doorslaapt.

2. Zelf de fles vasthouden

Ondanks dat het een knus moment is, zo’n baby’tje in je schoot, lurkend aan de fles die jij liefdevol een half uur vasthoudt, is het moment waarop ‘ie die fles zelf kan vasthouden, ook heel erg fijn te noemen.

3. ‘Alsjeblieft’, ‘dank je wel’, ja graag’ en ‘nee dank je’ zeggen

Het hangt er vanaf of je als ouder gehecht bent aan etiquette en ‘fatsoensnormen’, maar ik ben van het slag ouders dat vindt dat kinderen liever te beleefd, dan onbeleefd opgevoed worden. Het is een kwestie van veel – héél veel – herhalen, maar op een gegeven moment heb je het er dan toch echt ingeramd.

4. ‘U’ zeggen tegen oudere mensen

Zie #3.

5. Zindelijk zijn

Wanneer je daar het best mee zou kunnen beginnen, is nog altijd voer voor discussie. Wanneer je het doet, moet je vooral lekker zelf bepalen. Hoe dan ook zal er geen ouder zijn die zegt ‘hè, wat jammer dat ze nu zindelijk is, ik vond het gedoe met die luiers echt enig’.

6. Exit speen

Houd rekening met een paar avonden hysterie, en dan is het toch echt wel zo’n beetje gedaan met het tutje.

7. Zelf de billen afvegen

Liefst ook nog een beetje effectief, als het kan.

8. Zelf aan- en uitkleden

Hallelujah!

9. Zelf hun tanden poetsen (en het ook écht doen als je het zegt)

Hallelujah in het kwadraat!

10. Zelf een boterham smeren

Dat zou leuk zijn, dat je dan naar beneden komt en je ontbijt gewoon al klaarstaat – in plaats van vragende kinderogen die wachten tot jij alles smeert.

11. Fietsen op twee wielen

Behalve de ultieme trots die het teweegbrengt wanneer je je kind geheel op eigen kracht de straat uit ziet fietsen, is het ook nog eens heel erg praktisch: zodra een kind de 20 kilo aantikt, wordt dat fietsen best wel pittig.

12. Alleen naar school, voetbal of oma en opa fietsen

Wanneer dat kan, verschilt per kind, maar wanneer een kind veilig alleen kan fietsen scheelt dat een flinke dosis logistiek denkwerk.

13. Niet drinken en roken

Eerder in het leven leerde je hem vol overtuiging hoe hij zelf de fles moest vasthouden (zie #2), maar zo rond de middelbare school mag je dat uiterst consequent weer afbrokkelen.

14. (Lekker) koken

Hoezo, eigen belang?

15. Lief doen tegen andere kinderen

Wat mij betreft een van de belangrijkste ouderlijke verplichtingen om af te vinken: zorgen dat je kind een liefdevol mens wordt dat anderen met respect behandelt. Als je daar maar vroeg genoeg mee begint, maakt het eigenlijk geen drol uit of die speen en luiers iets langer in beeld blijven.

Lees ook: Vaarwel bucketlist, hallo fuck-it list!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dé bucketlist der ouderlijke verplichtingen (succes ermee)
Sluiten