Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 16 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Bezorgde ouders delen massaal SOS functie op mobiel (en zo werkt het)

Het is gek hoe de wereld werkt. Na het vreselijke nieuws dat Anne Faber gevonden was, zat de schrik er bij ouders goed in. En opeens wil iedereen de SOS functie op mobiel instellen op de smartphones van hun kinderen. Famme zocht uit hoe het werkt en of je nu geruster kunt zijn.

SOS functie op mobiel een uitkomst?

Van de ene op de andere dag zit de schrik er bij ouders – over de veiligheid van hun kind(eren) – er meer in dan ooit. Je kunt dus zomaar op het verkeerde moment op de verkeerd plek zijn. Is daar dan niets tegen te doen? Tot voor een paar dagen geleden hadden we er amper van gehoord. De SOS functie op mobiel, waarbij in geval van nood je snel met je mobieltje hulpdiensten of ingestelde contactpersonen een SOS bericht kunt versturen. Met locatiegegevens en meer.

Wist je dat kinderen het heel vervelend vinden als ouders hun smartphone te veel gebruiken?

Installeren SOS functie

Onder de instellingen van je telefoon kun je de SOS functie inschakelen. iPhone en Samsung zijn de meest populaire smartphones in Nederland. Bij de Samsung mobieltjes zet je de SOS functie in werking door drie keer de aan en uit toets in te drukken. Op een iPhone druk je vijf keer snel de home knop in. Heb je een recente versie van Samsung (Galaxy S4 en latere modellen) dan wordt de locatie, een geluidsopname en foto’s naar jouw ‘SOS-persoon’ gestuurd.

Veilig of niet?

iPhones met iOS versie 11 bellen het noodnummer. En de SOS-persoon krijgt de locatiegegevens doorgestuurd. De politie vertelt overigens wel dat ze pas tot actie overgaan als ze de SOS-beller aan de telefoon krijgen. Dit omdat er nogal veel broekzak telefoontjes worden gepleegd. En bij wet is geregeld dat je niet zomaar gegevens mag uitlezen van degene die een SOS-melding heeft gemaakt. Dit maakt het dus nog steeds geen waterdicht systeem, maar het is in ieder geval een stukje veiliger als je kind weet dat het de SOS-functie heeft. Zijn telefoon altijd in de buurt houdt als hij onderwerg is en z’n ouders een SOS-berichtje kan sturen als het denkt dat er iets niet pluis is.

Ik weet in ieder geval dat ik het én bij mezelf ga installeren en bij mijn kinderen, zodra ze een mobieltje krijgen en zelfstandig gaan fietsen. Ga jij de SOS functie ook installeren en voel je je er geruster onder? Laat het ons weten op Famme’s Facebook.

Wil je weten hoe je je telefoon en tablet kidsproof maakt? Klik hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bezorgde ouders delen massaal SOS functie op mobiel (en zo werkt het)
Sluiten