Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 6 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Ouders die hun smartphone in de auto gebruiken moeten dubbele boetes krijgen’

Ouders die tijdens het autorijden hun smartphone gebruiken in het bijzijn van hun kinderen, zouden een dubbele boete moeten krijgen, zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. En ja: ook wij maken ons er soms schuldig aan.

Als het pleidooi van Felix Cohen gehoor krijgt, ben ik iemand die best wel eens in de prijzen zal hangen. Want ja: ik doe het soms ook. Appen in de auto. In de file. Of even snel iets op Spotify zoeken. ‘Mam, ik wil de kinderliedjes!’ En dan is het: scrollen door die lijst op mijn mobiel en sturen tegelijk. Met mijn kind op de achterbank. Niet altijd hoor, maar het gebeurt wel af en toe.

Paradox

En dat terwijl mijn kind in een überveilige kinderstoel zit. En dat is meteen de paradox: ik koop het beste autozitje (volgens de Comsumentenbond), maar breng mezelf en haar wel in gevaar, doordat ik soms niet met mijn tegels van mijn telefoon af kan blijven. Ook al denk ik dan steeds: het is gevaarlijk, doe het niet. Shame on me. Big time.

Verkeerde voorbeeld

En erger: ik heb Fleix Cohen van Veilig Verkeer Nederland ervoor nodig om me daar nogmaals bewust van te maken. Het is te sneu voor woorden eigenlijk, want hij heeft wel gelijk. In de Telegraaf zegt hij: ‘Als kinderen zien dat hun ouders gewoon telefoneren en appjes versturen achter het stuur, dan krijgen ze volstrekt het verkeerde voorbeeld. Juist als opvoeder moet je je bewust zijn van je verantwoordelijkheid.’

Geschrokken

Famme’s Muriel is geen haar beter dan ik: ‘Ik doe het best wel veel en ik ben er best van geschrokken, toen ik dit bericht het las’, klonk het vandaag bij ons op de redactie. ‘Omdat ik me nu nog meer besef dat ik niet alleen mijn kinderen in gevaar breng, maar ook het slechte voorbeeld geef. Mijn zoontje van acht sprak me laatst aan, toen ik aan het appen was in de auto. Hij zei: ‘Mama, dat mag je niet doen.’ Dat was op zich al een wake-up call, maar dit bericht drukt me nogmaals met de neus op de feiten.’

Dikke vette boete

Cohen vindt dat de bekeuring 460 euro moet zijn in plaats van 230 euro, als ouders die met kinderen in de auto zitten worden betrapt op smartphonegebruik. Of het plan veel kans van slagen heeft weet hij niet. ‘Ik wil in ieder geval een signaal afgeven en de discussie daarmee opnieuw aanzwengelen dat smartphones en verkeer absoluut niet samen gaan’, meent de VVN-directeur.

Parkeerplek

Boete of niet. Ik blijf voortaan echt van dat ding af. En anders is er altijd wel een parkeerplaats waar ik even kan aanmeren om die kinderliedjes op te zetten. Of te appen. Of al die andere dingen op mijn mobiel te doen die eigenlijk rete onbelangrijk zijn.

Nog meer Famme? Volg ons ook op Instagram.

Lees ook: hahahandig, zo test deze moeder de veiligheid van haar autostoeltje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Ouders die hun smartphone in de auto gebruiken moeten dubbele boetes krijgen’
Sluiten