Redactie
Redactie Kids 31 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Ouders, laat je kinderen meer risico lopen tijdens het spelen

‘Met een beetje risico komen ze er wel’: zo heet de campagne die VeiligheidNL vandaag lanceert. Het doel van het Nederlandse expertisecentrum voor veilig opgroeien: zorgen dat ouders zich minder (over)beschermend opstellen tegenover hun kinderen en ze meer risico laten nemen als ze spelen. Het devies: zoek vooral een paar (hoge) bomen op, een uitdagend klimrek, leg vooral wat hamers en spijkers neer en ga ervoor.‘Veel plezier schatjes!’

Ik neem mijn moeder niks kwalijk, maar om nou te zeggen dat ze ons lekker ons gang liet gaan toen we jong waren – nou, nee. ‘Pas op bij de schommels!’ ‘Niet van die hoge glijbaan!’ ‘Kom nú uit de boom, dat is echt veel te hoog!’ Ze doet het nog steeds bij mijn dochter, trouwens. Ik doe uiteraard wat me te doen staat: exact het tegenovergestelde. In de angst een bangig kind te krijgen, moedig ik mijn bijna 3-jarige dochter aan om lekker de boom in te klimmen en ‘tuuuuurlijk kun je van die hoge glijbaan’. Ondertussen sta ik op een veilige afstand (berekend dat ik indien nodig haar binnen 3 nanoseconden kan opvangen) het geheel ietwat nerveus te aanschouwen. Ik snap ‘r heus wel hoor, die moeder van mij.

LEES OOK: Laat je kinderen deze 5 gevaarlijke dingen doen.

Ouders willen wel… maar durven niet

Toch geeft de overgrote meerderheid van de ouders – maar liefst 79% – aan dat ze hun kind(eren) graag iets vaker ‘risicovol’ zouden willen laten spelen. Volgens het onderzoek dat TNS-NIPO in opdracht van VeiligheidNL uitvoerde, zien ouders in principe wel in dat het goed is voor de ontwikkeling van hun kind om ze wat risicovoller te laten spelen, maar dat ze in de praktijk simpelweg bang zijn dat een kind valt, zich pijn doet of dat anderen in hun omgeving het zouden afkeuren (‘die let echt helemaal niet op haar kind, hoe onverantwoordelijk’).

Eerlijk is eerlijk: ik heb daar dus ook last van. Mijn dochter zit regelmatig onder de butsen en bulten, en een bezoek aan de speeltuin gaat steevast gepaard met een ‘incident’ – variërend van een korte snik omdat ze struikelde tot een bloederig gebeuren omdat de wip tegen haar kin aankwam (jammer dat peuters zwaartekracht nog niet begrijpen, of dat zo’n ander kindje niet even duidelijk laat weten dat ze van de wip afgaat, maar dat terzijde). Ook zie ik andere ouders wel eens – naar mijn idee – misprijzend kijken, met zo’n blik van ‘ja, daar kon je dus op wachten’. Om over m’n moeder nog maar te zwijgen.

LEES OOK: 5 belangrijke lessen die je leert van loslaten

Lang leve laissez-faire (tot die ene dag)

Ooit komt er wellicht een dag waarop ik spijt krijg van mijn uitgesproken laissez-faire beleid, waarschijnlijk wanneer ik bij de Eerste Hulp zit en zie hoe mijn schatje huilend haar eerste hechtingen krijgt. Aan de andere kant: mijn overbeschermende moeder kon niet voorkomen dat ik op 10-jarige leeftijd nét niet goed genoeg afzette bij een achterwaartse salto in het zwembad. Gevolg: ik heb die hechtingen ook, pontificaal in een litteken overdwars op m’n voorhoofd. Ik ben er misschien niet knapper van geworden, maar zeker ook niet slechter.

Die blauwe plekken en hechtingen zijn uiteraard niet per se mooi of ‘fijn’, maar je kinderen (meer) loslaten is uiteindelijk alleen maar goed voor ze. ‘Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daardoor leren ze risico’s inschatten, worden ze zelfredzaam en bouwen ze zelfvertrouwen op,’ aldus het rapport. En precies dat is wat we onze kinderen het liefst zoveel mogelijk mee zouden geven, lijkt me.

Hoe overbeschermend ben jij? Doe de test

Ben je benieuwd of jij te beschermend bent en/of je je kinderen genoeg risicovol laat spelen? Doe dan de test op de site van VeiligheidNL, alwaar je ook praktische tips vindt hoe je een en ander in de praktijk zou kunnen brengen. En voordat je nu je 3-jarige in een botsautootje drapeert: het advies richt zich met name op kinderen in de leeftijd van 5-7 jaar.

Verstoppertje spelen is misschien niet heel gevaarlijk, maar kan wel hilarisch zijn – zeker als je kinderen ontzettend slecht zijn in het vinden van een goede verstopplek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ouders, laat je kinderen meer risico lopen tijdens het spelen
Sluiten