Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 17 mrt 2017

Ouders leven langer dan mensen zonder kinderen

Geblèr op de achterbank, poepluiers en een wasmachine die non-stop draait. Soms kun je je kinderen wel achter het behang plakken, maar net als je die limonade van de vloer staat te soppen, zeggen ze iets waardoor je beseft: ik zou ze voor geen miljoen willen missen. En nog een fijne bijkomstigheid: je krijgt er een hogere levensverwachting voor terug.

Opvallend, als ouder kamp je net iets te vaak met een slaaptekort en ben je soms zo verdomde druk in de weer dat je denkt: dit kost me een jaar van mijn leven. Maar toch: Zweedse onderzoekers van het Karolinska-instituut ontdekten een groot voordeel van het ouderschap, namelijk dat mensen met kinderen gemiddeld ouder worden dan mensen zonder kinderen.

Hulp op latere leeftijd

Psycholoog Karin Modig onderzocht met haar collega’s de levensverwachting van 1,5 miljoen Zweden die geboren waren tussen 1911 en 1925. De uitkomst: mensen met kinderen leefden langer dan leeftijdsgenoten zonder kinderen. ‘Kinderen kunnen hun ouders bijvoorbeeld helpen met het innemen van de juiste medicijnen en hebben daar meer en vaker tijd voor dan vrienden, zeker op die leeftijd. Ook praten zij met hun ouders als die even een luisterend oor nodig hebben,’ legt Modig uit. Regelmatig bezoek van kinderen helpt dus heel goed.

Goede voorbeeld

Daarnaast geven ouders vaak het goede voorbeeld aan hun kinderen. Daardoor leven ze dus gezonder en plukken daar op latere leeftijd zelf de vruchten weer van. Win-win dus.

LEES OOK: 5x hoe het moederschap je leven positief verandert (los van je kind!)

Verantwoordelijkheidsgevoel

Vooral vaders profiteren ervan. Zij leven maar liefst twee jaar langer dan mannen die geen kinderen hebben. Moeders krijgen er anderhalf jaar bij. Meestal vanaf 60 jaar. Socioloog Eva-Maria Merz deed onderzoek naar de band tussen ouders en kinderen. Volgens haar krijgen mannen een groter verantwoordelijkheidsgevoel als zij vader worden. ‘Mannen brengen structuur in hun leven aan als zij vader worden. Ze gaan op tijd naar bed, realiseren zich dat ze niet te hard mogen rijden en schroeven hun drugsgebruik terug.’ Vrouwen zijn al eerder goed bezig, zegt Merz. Daarom stijgt hun levensverwachting iets minder. Vlak voor de zwangerschap gooien zij waar nodig het roer al om door te stoppen met een ongezonde levensstijl. ‘Mannen laten alles meer op zich afkomen. Zij realiseren zich vaak pas dat ze vader zijn als het kind geboren is en komen dan op dat life changing moment.’

Sekse en huwelijk

Er werd geen bewijs gevonden voor het verschil in dochters of zoons, maar wél een hogere levensverwachting bij getrouwde ouders tegenover ongetrouwde stellen. Vooral bij mannen. ‘Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat mannen in een relatie vaak ouder zijn dan de vrouw, dus dat vrouwen eerder zorgtaken voor hun partner op zich nemen,’ verklaart Modig.

Gelukkig (oud) worden? Doe deze dingen dan vooral níet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ouders leven langer dan mensen zonder kinderen
Sluiten