Inga Stoit
Inga Stoit Kinderen 11 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de dingen die leraren nodig hebben van ouders

De scholen zijn inmiddels weer begonnen en dat betekent dat de kinderen weer veilig onder de pannen zijn. Althans; dat is waar je maar beter vanuit kunt gaan. Zo niet, maak je het jezelf en de leraren heel moeilijk.

Het zal misschien even duren voordat jij met een goed gerust hart je kindjes achterlaat op school. Dit is niet gek, want spannend is het zeker. Op den duur is het tijd om vertrouwen te hebben en dan met name in de leraren.

Vertrouwen

Iedere leraar begrijpt dat het in het begin spannend kan zijn, wanneer een kleintje overgelaten wordt aan hem of haar. Zij begrijpen dat dit heel spannend is voor jou als ouder, maar heb een beetje vertrouwen, leraren hebben gekozen voor dit beroep omdat zij van lesgeven aan kinderen houden. Geef hen het voordeel van de twijfel en communiceer jouw angsten. Het komt allemaal echt wel goed.

Respect

Als ouder ben jij het voorbeeld voor jouw kleine. Wanneer je kleine ziet dat jij respectvol en open bent naar zijn leerkracht, gaat jouw liefje hierin mee. Zodra kinderen het gevoel ervaren dat de situatie oké is, wordt het allemaal een stuk aangenamer. Jij kunt hier als ouder zelf enorm veel verschil in aanbrengen. Wederzijds respect betaalt zich uit in het klaslokaal. Jouw kleine voelt zich eerder veilig en geborgen en daar plukt hij of zij de vruchten van.

Tijd

Tijd is een cruciaal iets. Het is wellicht te optimistisch om te denken dat het binnen mum van tijd allemaal vlekkeloos verloopt. Het kan natuurlijk wel, maar het kan ook anders. Leraren besteden met alle liefde tijd aan jouw kleine, maar naast jouw kind zijn er nog een stuk of 20. Begrijp dat tijd iets is wat verdeeld zal moeten worden. Wees geduldig en again: heb vertrouwen. Leraren kampen hier elke dag mee.

Communiceer

Geen bericht is goed bericht. Dat is iets waar jij als ouder in eerste instantie vanuit kunt gaan. Het is jammer als dit soms anders blijkt, maar dit is meestal wel het geval. Mocht er bij jullie thuis iets gebeuren is het altijd raadzaam dit aan te geven bij de docent. Een verhuizing, scheiding of overlijden van een familielid, al deze situaties kunnen impact hebben op de kleine en leraren zijn hiervan graag op de hoogte.

Openheid

Communiceer openlijk over situaties of over methodes. Het kan heel goed dat jouw kleintje meer baat heeft bij methode A dan bij methode B, maar dit is wel iets waar over gesproken moet worden. De leraar kan hiermee instemmen of jou als ouder laten inzien, dat dit wel degelijk de juiste wijze is. Jullie kunnen na dit gesprek allebei weer verder met nieuwe helpende inzichten. Sta open voor zijn of haar verhaal.

Bedank

Een leraar of lerares heeft een behoorlijk verantwoordelijke job. Het is niet niks om een klas vol met kleintjes voor je te hebben. Jij hebt er thuis 1, 2 of 3 (misschien wel 4). Denk je in hoe chaotisch dit soms al kan zijn, laat staan een heel klaslokaal vol. Laat jouw waardering blijken, hier put een leraar of lerares energie uit. Een bedankje op zijn tijd is waardevol voor iedereen en het kost niks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme