9 manieren waarop je je kind per ongeluk pijn doet (ook al bedoel je het niet zo)
‘Heb je au en wil je een kusje erop?’ Het is al heel moeilijk om te zien als je kind pijn heeft. Het is helemaal niet fijn als jij per ongeluk de pijn hebt veroorzaakt. Dit zijn 9 momenten waarop ouders hun kind per ongeluk pijn kunnen doen. Spoiler: het gebeurt dus vooral tijdens het spelen.
1. Je kind aan de armen ronddraaien
Je zou het niet denken, maar dit onschuldige spelletje kan ervoor zorgen dat je kind zijn arm bezeert. Door het zwiepen aan de armen, kan de elleboog ontwricht raken. De arm ligt niet uit de kom, desalniettemin kan het behoorlijk schrikken zijn. Niet te hard aan die armen zwiepen, dus.
2. Vliegtuigje spelen
Je kind even in de lucht houden en doen alsof de kleine een echt KLM-toestel is. Leuker kan niet. Maar een ongelukje kan zo gebeuren. Als je je kind met je voeten omhoog houdt, kan het mis gaan. Er is maar weinig voor nodig om je balans kwijt te raken, waardoor je kind valt. Kinderen bezeren zich het vaakst door een val. Jouw kleine vliegtuig met je handen vasthouden en rond laten ‘vliegen’ is een stuk veiliger.
3. Struikelen met je kind in je armen
Struikelen terwijl je je kleuter of baby vasthoudt, loopt niet snel slecht af. Maar voorkomen is beter dan genezen. Voorkom een struikelpartij door LEGO en andere obstakels altijd opgeruimd te hebben. Eerst opruimen dan oppakken. 😉
LEES OOK: Foutje, bedankt: zo ga je verder na een misstap
4. Struikelen over de voeten van je kind
Kinderen zijn klein en ouders zijn groot. Daar gaat dus nog weleens wat mis met dat verschil. In eerst instantie zul je je eigen pijn voelen van de val. Maar jij kan met je val je kind ook weer pijn doen. Ingewikkeld. Je kunt hem of haar geraakt hebben bij het breken van je val. Hmm, misschien wordt een lesje in veilig vallen een goed idee? Of er in ieder geval op wijzen dat de voetjes binnenboord blijven.
5. Vingers tussen de deur
Auw! Of het nu tussen de deur of de autodeur is: de gedachte alleen al doet pijn. Het kan de beste volwassene al overkomen, niet gek dus dat het bij kinderen ook gebeurt. Voorkom dat je haastig de deur achter je doet. Check altijd even of alle vingertjes buiten boord zijn. Houd ook peuters die graag met de deur spelen en drukke broertjes en zusjes in de gaten. Negen van de tien keer gaat het via hun mis.
6. Geraakt worden tijdens het balletje overgooien
Als jouw kind nog niet heel goed is in sporten, is er een kans dat er bij het overgooien door de bal geraakt wordt. Dit doen ouders natuurlijk ook niet precies. Soms ken je je eigen krachten niet en soms is de hand-oog coördinatie van een kind nog niet perfect. Even laten uithuilen en een ijsje halen om het goed te maken?
LEES OOK: 15 communicatiefoutjes die iedereen weleens maakt
7. Je kind de lucht ingooien
Peuters zijn er dol op en papa vast ook. Je kunt nog zo zeker zijn dat je je kind altijd goed opvangt. Ook hier kan het zomaar een keer misgaan.
8. Je baby op een hand balanceren
Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij punt 2 en 7. De balans houden kan lastig zijn. En al gaat het nog zo vaak goed: met twee handen vasthouden is nog altijd veiliger dan eentje.
9. Tijdens het stoeien
Even flink stoeien met mama en papa. Een kiezelbeurt en het lachen is compleet. Maar stoeien kan omslaan in huilen. Er komt bijvoorbeeld een elleboog tegen het hoofd of je kind stoot zich ergens aan. Hou het zo foolproof mogelijk door alleen te stoeien op plekken waar niet teveel voorwerpen staan waaraan ze zich kunnen bezeren.