Sherita Jager
Sherita Jager Mind 15 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Ouders opgelet: offline zijn is de nieuwe luxe

We zagen ze al voorbij komen: Quotes over de nieuwe luxe is offline zijn´. Sinds internet zo toegankelijker is geworden dat iedereen het zich kan veroorloven, is er een nieuwe stroming in opkomst die steeds vaker op zoek gaat naar offline zijn. En dat is best lastig, maar zó de moeite waard. Dit is de Offline Zondag Challenge

De challenge #OfflineZondag

De uitdaging is simpel: op zondag besteed je 24 uur volledig zonder telefoon. Geen Whatsapp, Instagram, Facebook, Twitter, of andere apps. Geen nieuwswebsites, geen foto’s, geen blogs en geen grappige video’s van poesjes op YouTube. De uitdaging is in principe heel makkelijk. De uitwerking ervan is vaak moeilijker. Het idee erachter is om bewuster om te gaan met je tijd en je leven. Als je faalt leer je van je afhankelijkheid van je telefoon of internet. Een punt om op te reflecteren. Als je het volhoudt kun je zien wat voor mooie dingen er allemaal gebeuren als je een dag zonder telefoon doorbrengt. Want hoeveel van ons missen soms een mooi moment omdat we er net een foto van willen maken?

Kijken naar je kind

Hoeveel van ons maken zich niet schuldig aan even stiekem op Facebook kijken terwijl je kindje even bezig is? Plaats je eens in de schoenen van je kind. Hoe zal je kind zich voelen als hij trots opkijkt omdat hij een toren heeft gebouwd, of een mooie vogel zag en deze aan jou wilde laten zien, maar jij met je neus in je telefoon zit? Offline Zondag is de moeite waard om te gebruiken om na te denken over onze standaardhandelingen. Is het echt zo belangrijk wat we online doen en liken? Is een dagje zonder telefoon, maar met je gezin niet veel fijner?

Een gewoonte

Verveel je je even? Dan pak je vaak de telefoon. Je checkt je e-mail en terwijl de e-mail laadt, open je Facebook. Na het scannen van de eerste berichtjes ga je terug naar je e-mail, en open je een nieuwsapp of Instagram. De meeste mensen doen dit vaak al voordat ze echt uit bed zijn, en ontbijten zelfs met hun telefoon in hun handen. Er is eigenlijk geen goede reden om te doen, maar je voel een lichte dwang om het te doen. Je voelt een soort van onrust als je het niet doet. En dit wordt pas echt een probleem wanneer deze nutteloze gewoonte voorrang krijgt op een basisbehoefte, zoals eten!

Verslavend

Als we alleen onze telefoon zouden gebruiken als er iets positiefs uit te halen is, dan is dat prima. Een belletje of een mooie foto maken is leuk. Maar de eerste stap van het pakken van je telefoon voor iets nuttigs, wordt gebruikt als een gerechtvaardigde volgende stap naar dwangmatig gebruik. Je overtuigt jezelf ervan dat je ´gewoon snel e-mail checkt, voor het geval dat …´, maar het is nooit snel, en het is nooit alleen je e-mail. De mogelijkheid dat er eventueel iets nuttigs, interessants of grappigs te vinden is, maakt het zo verslavend.

Aandacht

We leven in een tijdperk waar apps als Facebook en Instagram continu onze aandacht opeisen. Waarom? Omdat deze bedrijven daarmee hun geld verdienen. Het voelt misschien alsof je de controle hebt, maar beslis je echt waar je aandacht naartoe gaat? Op Offline Zondag beslis je zeker weten waar je aandacht, interesse, acties en verlangens naar toe gaan. De Fear Of Missing Out, FoMo, de sociale druk om altijd online te zijn, de zoektocht naar likes, en het bewijzen dat je een heerlijk leven hebt, is soms best vermoeiend. Even je telefoon wegleggen, al is het maar voor 24 uur, of zelfs 12 uur, zet alles in een heel ander daglicht. Het waarderen van de mooie dingen in het leven maakt ons gelukkiger, waardoor we ook betere partners, ouder, vrienden en collega’s of ondernemer zijn.

Meer over het gebruik van je telefoon?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme