Marleen Staal
Marleen Staal Opvoeden 5 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Ouders opgelet: Als alles meezit krijgen we binnenkort 2 maanden betaald ouderschapsverlof

Dat er nog veel te halen valt op het gebied van ouderschapsverlof en partnerverlof, weten we allemaal. Als we naar onze Zweedse buren kijken, waar nieuwe vaders ruim verlofdagen kunnen opnemen, dan steken wij daar als kikkerlandje behoorlijk bij af. Enfin, gelukkig snapt het Europees Parlement ook dat er meer moet veranderen, want daar is gisteren met een nieuwe wet ingestemd. 

Huidige ouderschapsverlof en partnerverlof

Nu is het zo dat in Nederland je als ouder recht hebt op ouderschapsverlof voor een kind tot 8 jaar voor maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus stel je werkt 40 uur, dan heb je 26 keer 40 uur recht op ouderschapsverlof. Maar let wel, dit is onbetaald. Je kunt deze dagen wel in alle vrijheid – maar wel in goed overleg met je werkgever – besteden, zodat je meer tijd kan doorbrengen met je kinderen.

Voor het recht hebben en opnemen van ouderschapsverlof gelden de volgende regels.

  • Je kind is niet ouder dan 8 jaar.
  • Heb je meerdere kinderen? Voor elk kind heb je recht op ouderschapsverlof. Dat geldt ook voor een tweeling.
  • Je kunt voor alle kinderen tegelijkertijd ouderschapsverlof opnemen.
  • Zowel jij als je partner hebben recht op ouderschapsverlof.
  • Het ouderschapsverlof wordt geregeld via je werk, daar kun je het aanvragen.
  • Bij een pleeg-, stief of aspirant-adoptiekind krijg je ook ouderschapsverlof.

Daarnaast krijgen partners sinds dit jaar geen twee, maar vijf dagen volledig betaald partnerverlof. Ook kunnen partners vanaf 1 juli 2020 tot vijf weken aanvullende geboorteverlof opnemen.

Wil je meer weten over het nieuwe partnerverlof? Je kunt er hier alles over lezen. 

Nieuwe wetgeving

De nieuwe wet voor partners is al een stap in de goede richting, maar laten we eerlijk zijn: het is nog altijd erg weinig. Daarom heeft het Europees Parlement ook ingestemd met een wet die partners recht geeft op tien dagen partnerverlof na de bevalling. Werkgevers zijn dan verplicht gedurende deze dagen het loon te betalen dat normaal gesproken uitgekeerd wordt tijdens ziekte.

Wat er nu nog moet gebeuren is dat alle lidstaten van de EU instemmen met deze nieuwe wetgeving. Als alles mee zit, dan kan de nieuwe Europese wet binnen drie jaar worden omgezet in een nationale wetgeving.

Over Zweden gesproken, daar zit je sowieso goed als kersverse ouder. Tot ver na de geboorte krijg je de tijd om een geschikte babynaam te kiezen. Lees er hier alles over. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme