Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 8 dec 2017

Wat je nooit zou moeten zeggen tegen ouders van een gevoelig kind

Heb je een kind dat uren van de kaart is als je hem terecht wijst, dat gek wordt van merklabeltjes in kleding en jouw gedachten en gevoelens al aanvoelt voordat jij ze bij jezelf herkent? Grote kans dat je te maken hebt met een gevoelige ziel (ook wel hooggevoelig of hoogsensitief genoemd). 

Gevoeligheid wordt in de maatschappij vaak verkeerd geïnterpreteerd en veroordeeld. Omdat (onbekende) mensen je graag voorzien van (ongevraagd) advies, heb je als ouder van een hooggevoelig kind alles al eens gehoord.

Gevoelig kind?

Deze 7 zinnen kun je waarschijnlijk niet meer uitstaan.

1. ‘Hij wordt vanzelf wel wat harder’

Als je echt een hooggevoelig kind hebt, is dat meer zeer de vraag. Bij hooggevoelige mensen is op scans duidelijk een verhoogde hersenactiviteit te zien in de regionen waar empathie en bewustzijn wordt verwerkt. Bewustzijn en invoelendheid zijn fundamentele eigenschappen van hooggevoeligheid. ‘Gevoelige mensen worden niet zomaar ‘harder’: hun hersenen zijn gewoon zo geprogrammeerd. Ze ontwikkelen hoogstens een eeltlaagje om wat weerbaarder te worden, maar daaronder zijn ze gewoon nog steeds dezelfde persoon.’

Onderzoek: een ‘harde’ opvoeding leidt tot ‘ongevoelige’ kinderen

2. ‘Zo, dat is wel een emotioneel kind’

Dat is misschien een terechte observatie, maar je hebt er precies niks aan. Gevoelige kinderen ervaren emoties intenser dan anderen. Ze verwerken hun gevoel op een dieper niveau, zijn intuïtief en zijn naar binnen gekeerd om hun emoties te plaatsen. Maar het goede nieuws: emoties zijn niet goed of fout. Ze horen bij het leven. We ervaren het alleen als een probleem als we de emoties van kinderen onder controle willen houden of er een waardeoordeel aan hangen.

3. ‘Je bent gewoon aan het projecteren’

Gevoeligheid is voor een groot deel genetisch bepaald. Wanneer je als ouder de gevoelens van je kind sterk aantrekt, is dat omdat jezelf waarschijnlijk ook gevoeliger bent dan gemiddeld. Dat betekent niet dat je je eigen gevoeligheid projecteert op je kind, maar dat je je sterk kan inleven in de emotionele belevingswereld van je kind.

Dit is waarom het oké is als je zoon een gevoelige jongen is

4. ‘Ze manipuleert je’

Als een kind z’n behoeftes uit, betekent dat niet dat er sprake is van een vooropgezet plan. Het kind voelt zich kwetsbaar en reikt uit naar de veilige basis. Gevoelige kinderen kunnen minder prikkels aan en uiten hun emoties sterker. Bovendien hebben ze vaak meer aandacht nodig om aan die emoties tegemoet te komen. Dat heeft niks met manipuleren te maken. Als je een kind hebt dat ‘s middags een snack wil en een kind dat dat niet wil, bestempel je het kind dat wat wil eten ook niet als manipulatief en dicht je  ook geen verkeerde intenties aan die behoefte toe. Emotionele behoeftes zou je net zo moeten zien.

5. ‘Slaapt hij nog stééds niet door?’

Vraag iedere ouder naar een hooggevoelig kind en slaapproblemen komen ongetwijfeld voorbij. Voor een gevoelig kind is het moeilijk informatie weg te filteren – inclusief de eigen gedachtes en gevoelens. Vooral wanneer het bedtijd is, is dat moeilijk. Probeer daar niet te geforceerd mee om te gaan. Het slaappatroon van je kind verbetert er misschien niet per se door, maar jouw houding ten opzichte van bedtijd wel.

5 manieren om het leven van een gevoelig kind makkelijker te maken

6. ‘Soms moeten kinderen gewoon iets doen wat ze niet willen’

Dat is een geldig argument wanneer je kind weigert een gordel te dragen of niet je hand wil vastpakken als jullie een druk straat oversteken. Dat geldt niet voor sociale situaties of ervaringen waarvoor je kind simpelweg nog niet het gereedschap heeft daar goed mee om te gaan. Dat betekent niet dat je een sensitief kind altijd moet bedotten, maar wel dat je de leiding neemt en alleen pusht wanneer je zeker weet dat ze klaar zijn voor een nieuwe ervaring die hen goed zal doen.

Zo help je jouw (hoog)gevoelige kind om te gaan met veranderingen

7. ‘Je moet toch ooit de navelstreng doorsnijden’

Gevoelige kinderen hebben meer tijd nodig om op te warmen temidden van nieuwe situaties en mensen. Ze zijn misschien nog niet klaar voor de kleuterschool wanneer hun leeftijdsgenootjes dat wel zijn en plakken als lijm aan je been vast in een nieuwe omgeving. Laat je kind op z’n eigen tempo groeien. Het is onnodig jezelf de druk op te leggen je kind zo snel mogelijk onafhankelijk te maken.

Probeer gevoeligheid of sensitiviteit te zien als een cadeau. Het maakt je als ouder emotioneel bewuster, je kan op een betekenisvol niveau met elkaar bonden en als een gevoelig kind de steun krijgt die het nodig heeft, kan een jouw sensitieve kanjer exceptioneel bijdragen aan de wereld.

Omgaan met veranderingen: zo help je jouw gevoelige kind hierbij

Hey Sigmund

Reageer op artikel:
Wat je nooit zou moeten zeggen tegen ouders van een gevoelig kind
Sluiten