Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 7 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Ouders van jonge kinderen zijn écht vaker ziek

Kinderen worden weleens ‘wandelende bacteriebommen’ genoemd. Als echte avonturiers stoppen ze van alles in hun mond, hebben ze regelmatig een snotneus en wassen ze niet altijd hun handjes. Of ze steken elkaar aan op de crèche of op school. Die bacillen nemen ze vervolgens lekker mee naar huis, waardoor jij ook weer wordt aangestoken. Hallo, ziekenboeg.

Maar als je dacht dat het aan jou lag: nee dus. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ouders met jonge kinderen zich echt niet aanstellen en inderdaad vaker ziek zijn.

‘De aanname dat ouders van jonge kinderen vaker grieperig zijn was nooit bewezen. Nu hebben we aangetoond dat het wel zo is’, vertelt onderzoeker Tanja Traag.

Bijna de helft

Het CBS vroeg vorig jaar of mensen in de twee maanden daarvoor verkouden of grieperig waren geweest. 40% van alle Nederlanders antwoordde dat ze toen inderdaad even minder fit waren. Maar het opvallendste resultaat: van alle ouders was meer dan de helft – 56% – in de afgelopen twee maanden ziek geweest. Van kinderen onder de vier jaar was dat zelfs 75%.

LEES OOK: ‘Laat je zieke kind thuis, ook al denk je dat het niet besmettelijk is’

Normaal?

Ook voor huisarts David Oei is het eindelijk een bevestiging. Patiënten met jonge kinderen vragen vaak of het normaal is dat ze vaker ziek zijn. ‘Met deze cijfers kan ik ze nu gelijk geven, want het is inderdaad normaal. Dat scheelt mensen veel onnodige bezoeken aan de huisarts.’

Voordeel

Gelukkig zit er ook nog een ‘voordeel’ aan: kinderen die naar een crèche of kinderdagverblijf gaan, zijn helaas dan wel vaker ziek, maar ze bouwen ook meer weerstand op. ‘Daardoor zijn ze láter weer minder ziek,’ zegt Oei. Kun je achteraf lekker de vruchten plukken. Beter laat dan nooit 😉

Nog meer Famme? Volg ons ook op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ouders van jonge kinderen zijn écht vaker ziek
Sluiten