Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 15 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Moeder schrijft: het ouderschap is geen excuus om altijd te laat komen

Iedere ouder weet dat met kinderen op tijd komen een staaltje timemanagement vereist waar je eng van wordt. Maar: het is niet onmogelijk. Deze moeder is dan ook helemaal klaar met alle andere ouders die steevast te laat komen. 

Punctualiteit

‘Als je precies op tijd bent, ben je te laat’, was altijd het credo van mijn vader, schrijft Christine Burke. ‘Het werd een running joke dat mijn vader soms langer op het vliegveld zat te wachten dan de duur van de vlucht. Ik heb mijn vaders punctualiteit geërfd en werd daar ook vaak mee geplaagd. Zelfs met kinderen in m’n kielzog was ik zelden te laat op de peuterschool, bij het consultatiebureau of welke plek dan ook waar een gezin wordt geacht op tijd te komen. En ja, ik zie wel dat je nu met je ogen rolt. Ik snap het. Ik ben die moeder die altijd op tijd is, maar ik wil me daar niet meer voor verontschuldigen. Ik beloof dat ik hier niet over probeer op te scheppen.

Trage types

Mijn vrienden rollen met hun ogen als ze te laat zijn voor een lunchafspraak en ontdekken dat ik er precies op de afgesproken tijd zat. Sommige vrienden geven me er zelfs een slecht gevoel over. ‘Kun je niet gewoon net als de rest van ons te laat komen? Je bent een uitslover’. De realiteit is dat ik gewoon niet te laat kan komen omdat ik een andere interne klok heb dan de bijzonder trage types onder ons.’

Vertel ons je geheim, denken alle laatkomers onder ons nu. Die heeft Christine niet, maar ze heeft wel een paar nuttige tips.

1. Negeer de ‘snooze’ knop

‘Ik weet dat ik nu als een monster klink,maar als de wekker gaat, sta ik op. Altijd. Wanneer ik ‘s avonds de wekker zet weet ik dat ik de volgende dag genoeg tijd heb om de kinderen bij elkaar te krijgen en zelfs twee kopjes koffie te drinken. Hoewel het knus, warm en heerlijk is om nog twintig minuten te blijven dutten, weet ik dat het leidt tot zenuwinzinkingen en een cafeïne-tekort gedurende de dag. If you snooze, you lose.

2. Doe iedere dag alsof het de eerste schooldag is

Na iedere vakantie denken we: de rest van het jaar ben ik net zo voorbereid en georganiseerd als op de eerste schooldag van het jaar. De kleren van de kinderen liggen klaar, iedereen weet waar z’n schoenen liggen, het ontbijt staat klaar en de lunch is voorbereid. Alles om die spannende dag zo smooth mogelijk te laten verlopen. Als je dat gevoel de rest van het schooljaar vasthoudt, hoef je nooit meer op de toppen van je longen ‘WAAR ZIJN JE SCHOENEN’ te gillen wanneer jullie tien minuten geleden al de deur uit moesten.

3. Begin op tijd, vertrek op tijd

Hoe gezellig ook: in de sportschool blijven plakken omdat je zo gezellig stond te roddelen met de schoolpleinmoeder op de loopband. Op tijd vertrekken is niet onbeleefd: je houdt je gewoon aan je strakke planning.

4. Achterhaal waardoor je te laat komt

Als je opmerkt dat jullie altijd te laat zijn voor een bepaalde activiteit probeer je te achterhalen hoe dat kan. Liggen de sportspullen nooit klaar? Is het eigenlijk eerder 15 minuten fietsen in plaats van 10? Vaak zorgen kleine details voor grote chaos.

5. Het is oké om niks te doen

Als je alles hebt gedaan wat je moet doen en je hebt nog tijd over, is het verleidelijk om toch nog even een was aan te zetten of strijk weg te werken. Doe het niet: gun jezelf even niks doen. Want nog snel even dat ene extra klusje doen, duurt altijd langer dan je denkt. Je hoeft niet iedere minuut van de dag wat nuttigs te doen. Omarm die vrije tijd – dat zorgt uiteindelijk voor meer tijd in je dag en bovendien een boel minder stress.’

En voor alle ouders die alsnog stelselmatig te laat komen: het geeft niet. Dat geeft ons weer extra tijd om door Instagram te scrollen of gewoon een beetje voor ons uit te dromen. Weet je wat: dat wachten vinden we stiekem heerlijk, dus doe maar gewoon rustig aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme