Eva Dusch
Eva Dusch 1. Categories 12 sep 2015

Ouderschap en perfectie? Deze moeder weet wel beter

Het is misschien wel de grootste illusie van ons mensen: perfectie. Laat staan in het ouderschap, waarin chaos geen onbekende aan je zijde is. Fotografe Anna Angenend weet dit op herkenbare en vooral hilarische wijze vast te leggen in haar serie ‘Mom Life’.

‘Is het geen fijne reminder dat vrijwel niemand’s leven perfect is, ongeacht wat hun Facebookpagina laat zien? Grote kans dat op z’n minst één van je vriendinnenmoeders vanochtend de deur uit is gelopen met een gigantische pindakaasvlek op haar broek.’ Stop met perfect willen zijn, dat is het uitgangspunt waarmee Anna een jaar geleden haar fotoserie ‘Mom Life’ is begonnen. Samen met haar dochter Mia, bijna drie jaar, zet ze de meest grappige en herkenbare scenario’s uit het ouderschap op de foto, om ook de minder glamorous kant van het moederschap te laten zien.

Volgens Anna is haar peuter Mia er dol op om te poseren voor de foto’s en bemoeit zich nu zelfs al met de creatieve aankleding. De beelden moeten immers goed gestyled zijn, want ze gaan het hele web over. ‘Dat we viraal gaan, heef haar leven niet veranderd. Behalve dat een paar van haar vriendjes zich afvraagt wanneer ze op tv zullen komen, ‘zoals Mia’, vertelt ze.

Blijf lachen

Hoewel Mia over een maand drie jaar wordt, verwacht Anna dat haar derde ‘threenager’ levensjaar opnieuw chaos zal brengen. En dus ook weer een hoop foto’s. Ze maakt de ‘Mom Life’ foto’s op elk moment van inspiratie, dat kan twee keer per week zijn of slechts één keer per maand. ‘Ik zal de foto’s van ons leven samen blijven maken, zelfs wanneer de serie verandert in iets anders.’

Angenend hoopt met de foto’s vooral mensen aan het lachen te zullen maken. ‘Wanneer alles helemaal uit de hand loopt, hoe serieus of gek de situatie ook is, als je erom kunt lachen dan lijkt het allemaal iets minder erg. En het geeft je de kracht om door te gaan.’

En nog 7 redenen om perfectie te laten varen>

Reageer op artikel:
Ouderschap en perfectie? Deze moeder weet wel beter
Sluiten