Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 2 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Meningsverschillen met je partner? Zo handelen jullie het ouderschap

Het ouderschap anno nu is al moeilijk genoeg, maar het ouderschap handelen wanneer je anders denkt over bepaalde dingen dan je partner kan nog moeilijker zijn.

Psycholoog Karen Young deelt vijf tips om het ouderschap te handelen:

Stop wat liefde terug in je connectie als stel

Kleine dingen maken een groot verschil. In een druk leven kan een koesterende connectie net zo eenvoudig zijn als een gewone koffiedate, of een avond praten, in plaats van je terug te trekken naar je eigen ideeën van ontspanning nadat de kids eenmaal op bed liggen. Eén avond per week praten kan al verschil maken, maar houd dingen casual: je niet het hele gesprek te wijden aan het luchten van je hart wat betreft ouderschapsproblemen. Een open gesprek biedt ruimte.

Maak afspraken over de basisregels en de consequenties voor het overtreden ervan

Waar je ook kunt, maak regels en consequenties als een team. Dat is niet per se eenvoudig, maar het maakt het onderhandelen over de probleempunten makkelijker.

Wees nieuwsgierig, niet veroordelend

Vaak komen onze verschillende opvattingen voort uit een verkeerd begrip van de achterliggende redenen. Het is belangrijk dat je begrijpt waarom je partner over bepaalde dingen zo denkt. Het opent een weg naar het vinden van een oplossing die voor jullie beiden werkt.

Erken elkaars positieve kanten

‘Anders dan jij, betekent niet ‘slechter’ dan jij’, zegt Karen. Je zult allebei dingen doen die goed werken, en dingen die op andere momenten weer niet goed werken. Erken wat iedereen goed doet. Hoe meer je voor elkaar kunt zorgen buiten het conflict om, des te gemakkelijker zal het zijn wanneer het conflict toeslaat.

Geef niet op

Ondanks hoe het soms kan lijken, zijn er maar weinig stellen die altijd op de same page zitten, maar dat betekent niet dat we elkaar in diskrediet moeten brengen. Open communicatie betekent ruimte bieden waarin iedereen zorgen kan uiten en meningen kan uiten over de dingen die voor hem het belangrijkst zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Meningsverschillen met je partner? Zo handelen jullie het ouderschap
Sluiten