Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 20 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Op déze 6 manieren handelen jullie het ouderschap samen als een baas

Het ouderschap is geweldig, maar komt niet zonder ups en downs. Het is geweldig om samen met je partner een mini versie van jullie saampjes te creëren en het is misschien nog wel leuker om deze versie te zien opgroeien. Toch brengt het ouderschap af en toe behoorlijk wat stress met zich mee.

Het kan lastig zijn om het leuk te houden met je partner in de rollercoaster die ouderschap heet. Met deze 6 tips blijven jullie samen een superteam.

Zorg voor jezelf

Een koppel zijn houdt onder andere in dat je de emotionele ruimte hebt om met een ander persoon te zijn. Zorg er dus voor dat je die hebt! Als je heel gestrest bent, kun je minder goed omgaan met lastige situaties én voel je je veel sneller boos of gefrustreerd. Die ene sok van je partner kan je een woedeaanval opleveren, terwijl je dit écht niet zo’n probleem vindt als je je goed voelt. Let dus op je eigen stresslevel, anders heb je simpelweg niet de ruimte om je in een ander in te leven.
Maak van voor jezelf zorgen een prioriteit; alleen als je genoeg tijd neemt voor jezelf ben jij de perfecte partner én mama.

Zorg voor één lijn en ga er vooral samen op zitten

Zorg dat je van ‘ik’ naar ‘wij’ gaat, door manieren te vinden om je partner echt te begrijpen en hem bij je leven te betrekken. Op liefdesgebied een goeie, maar ook als ouders worden jullie hierdoor een sterk team. Sta achter je partner en vraag hem om achter jou te staan. Jullie horen bij elkaar en laten dat maar al te graag aan de wereld zien.

Luister om te begrijpen

De meeste mensen luisteren niet met de intentie om te begrijpen, maar met de intentie om te antwoorden. Had je nog nooit over nagedacht, hè? We weten allemaal dat het heel naar is om je niet gehoord of begrepen te voelen. Je gaat er alleen maar harder van schreeuwen of trekt je juist terug, waardoor je samen met je partner in een negatieve spiraal belandt. Zonde!
Praat dus goed met elkaar en leer vooral luisteren om te begrijpen. Ook moeilijke emoties moeten geuit kunnen worden en het is belangrijk dat je weet wat je partner nodig heeft.

LEES OOK: Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

Deel je eigen gevoelens en behoeften

Luister naar wat je partner je vertelt en leef je in hem in, maar deel ook je eigen gevoelens. Jouw behoeften doen ertoe. Gebruik vooral de ik-vorm en val je partner niet aan. Vind je dat hij te weinig tijd met jullie als gezin doorbrengt, heb je behoefte aan een date night of vind je het jammer dat hij ‘s ochtends niet helpt met de boterhammen: spreek het uit! Hoe kunnen jullie een geweldig team zijn als jullie elkaar niet écht spreken? Note: probeer je partner niet te bekritiseren wanneer je ‘m om hulp vraagt. Dit werkt vaak juist averechts.

Weet wanneer je het moet laten gaan

Een gezonde relatie betekent niet dat je ieder klein conflictje uitgebreid moet oplossen. Jullie hebben je eigen gedachten, gevoelens, verlangens en mening, dus het is onoverkomelijk dat jullie het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar hé, het is oké dat jullie verschillend zijn. Dat je partner anders is, is vaak juist hartstikke aantrekkelijk! Ga dus niet te lang door over kleine conflicten. Natuurlijk is het belangrijk om over de grote dingen te praten, maar weet voor jezelf wanneer je iets kunt laten gaan.

Plan dates!

Als ouders zijn jullie een groot deel van de tijd bezig met het voldoen aan de behoeften en eisen van anderen. Helemaal oké, maar zorg dat je op een vast tijdstip tijd vrij maakt voor elkaar. Het hoeft niet per se een formeel afspraakje te zijn waar jullie een oppas voor moeten regelen. Samen een flesje wijn openmaken wanneer de kinderen naar bed zijn, een film kijken of lekker kletsen en knuffelen is ook heerlijk. Het gaat erom dat jullie tijd samen hebben. Met z’n tweetjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme