Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 24 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

5 ouderschapsstijlen waar echte moeders zich wél in herkennen

Dagelijks lezen we over de diverse opvoedingstijlen en type ouders. Welke ben jij, want je moet er wel eentje zijn. Een tijgermama, een helikopter ouder, toch meer het type freerange of volg jij de laatste trend in het ouderschap en ben je een curling ouder … Voor elk wat wils toch? Het voordeel van een opvoedstijl hebben is dat je weet aan wie je je moet laven op het schoolplein. Alleen klopt er toch bar weinig van bovengenoemde stijlen. Echte ouders, met echte levens zullen zich – durf ik vergif op in te nemen – veel beter herkennen in onderstaande ouderschapsstijlen. Laat het echte leven met kinderen beginnen!

Kijk, ik kan me eigenlijk in veel van de type ouderschapsstijlen wel herkennen en bij elke fase van het moederschap hoort wel een hernieuwde stijl. Zo voelde ik me bij de geboorte van mijn eerste een beetje een ‘attachment parent’ die haar kindje zo dicht mogelijk bij zich had, tot ik erachter kwam dat je dan ook minimaal een jaar borstvoeding geeft, je kind tot zijn achtste in een draagdoek bij je draagt en ‘m tot zijn vijftiende niet alleen laat. Daarna volgde een flirt met het helikopter ouderschap, waarbij je over je kinderen waakt als een eend die zijn kroost onder de vleugels houdt. Bij elk dreigend gevaar schiet ze te hulp om zo veel mogelijk pijn of leed te voorkomen. Tot ik erachter kwam dat het me sterk aan mijn eigen jeugd deed denken en ik gezworen had nooit zo’n ouder te worden!  Een tijgermama dan? Neeehhh, daar ben ik veel te lui voor, want die briljante CEO’tjes en muzikale wonderen van de toekomst kosten veel te veel tijd. Curling ouderschap dan? Het laatste modewoord, maar dat is eigenlijk hetzelfde als de helikopter en die hadden we al afgezworen.

LEES OOK: Van alle ouderschapsstijlen geloof ik wel in deze: het vuurtoren ouderschap.

Hoogste tijd dus voor het werkelijke ouderschap, met onderstaande ouderschapsstijlen en opvoedstijlen waar echte ouders zich wel in herkennen:

1. Het koude wortel ouderschap

Sinds de enorme hype over gezonde voeding worden we volledig overstelpt met tips en adviezen over wat je kinderen moeten eten. Twee ons groente en twee stuks fruit, die zin krijg je er nooit meer uit. Van Quinoa burgers tot spinazie flapjes, het is allemaal leuk, maar het koude wortel ouderschap houdt in dat je ze dagelijks voldoende koude wortelen geeft. Dat eten ze tenminste wel, want voor de derde keer in een week met drie kinderen aan tafel zitten die kokhalzend wijzen op hun bord en zeggen ‘dat eet ik niet’ daar ben je na een tijdje wel klaar mee.
Motto: Oranje boven!

2. Het Pinocchio ouderschap

Pinocchio ouders liegen. Zo dat is eruit. Kenmerken zich door leugentjes om bestwil te vertellen. Aan hun kinderen; ‘Intertoys is dicht vandaag’, ‘bij Kareltje thuis liggen ze al om 18.30 in bed’ ‘de hond heeft alle chips opgegeten *veegt mondhoeken nog snel even schoon*’. Maar ook: vertelt leugentjes aan andere ouders op het schoolplein; ‘bij ons gelden strikte regels voor beeldschermtijd’, ‘Emma ligt om 18.30 al in bed, heerlijk de hele avond voor mezelf’ of ‘ja hoor, twee ons groente en twee stuks fruit elke dag en we doen er nog een schep broccoli bij hoor, vinden ze heeerlijk.’
Motto: Echt waar!

3. Het NU-EVEN-NIET ouderschap

De NU-EVEN-NIET ouder is dol op zijn kinderen en speelt het liefst de hele dag met ze. Alleen NU-EVEN-NIET. Want nu is ze moe. Omdat haar krioelende kroost (ze heeft er meestal drie of meer) haar tot waanzin drijft als ze weer een kussengevecht houden dat uitloopt in een serieus gevecht, met bloed. De enige oplossing is je handen ervan af halen. NU-EVEN-NIET…
Motto: NU-EVEN-NIET.

4. Het Netflix ouderschap

De Netflix moeder kan geen betere ambassadeur zijn voor het bedrijf. Bingewatched haar eigen series na bedtijd van de kinderen en lijdt daarom aan chronisch slaapgebrek (lees hier het artikel over waarom moeders zo laat naar bed gaan). Overdag kijken de kinderen op gezette tijden via hun eigen profiel (natuurlijk!) de nieuwste serie van Trolls en Llama Llama (enorm verantwoorde series) of een van de toffe Disney films die je dit jaar allemaal op Netflix kunt zien.
Motto: Netflix & Chill.

5. Het luiaard ouderschap

De luiaard ouder is een ouder die de kenmerken van de langzaamste dier op aarde overneemt. Bekijkt zijn kinderen liefdevol van een afstandje terwijl hij of zij languit op de bank ligt of in een hangmat. Houdt extreem van knuffelen brengt de weekenden liefdevol in bed door met een ontbijtje.
Motto: Mañana, mañana.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 ouderschapsstijlen waar echte moeders zich wél in herkennen
Sluiten