Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 11 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Deze ouderschapstip verandert meteen de manier waarop je naar je kind kijkt

Schaar deze tip maar onder het kopje ‘het makkelijkste ouderschapsadvies ooit’. Je hoeft er namelijk vrijwel niks voor te doen – behalve de manier waarop je naar je kind kijkt een beetje verschuiven. 

Positieve invulling

Psycholoog Ryan Niemiec noemt dat ‘positief reframen’. Het betekent niets meer en minder dan even een moment pakken, diep inademen en het gedrag van je kind op een andere, positievere manier interpreteren. ‘Wanneer je klaar bent met het gedrag van je kind, neem je een pauze en denk je na hoe je een positieve invulling kan geven aan dat gedrag. Soms kan dat zo simpel zijn als maar één woordje vervangen in je gedachteproces.’

Niet koppig maar vastberaden

Je zoon is bijvoorbeeld niet ‘koppig’ maar ‘vastberaden’. Je dochter is niet ‘wild’ maar ‘uitbundig en vrolijk’. Je kind is niet ‘aanhankelijk’, maar ‘gevoelig’ en ‘liefdevol’. Voordat je je grootste angsten en onzekerheden op je kind projecteert, kun je je afvragen of je eigen problemen de reden zijn waarom je je kind corrigeert. Zeg je daarom vaker ‘nee’ dan nodig?

Het glas halfvol

Dat betekent overigens niet dat je iedere fout of fout gedrag moet ombuigen naar triomf (‘Oh mijn zoon heeft het huis in lichterlaaie gezet, hij is zo nieuwsgierig!’). Het doel van Niemiec is om te streven naar een wat uitgebalanceerder patroon – eentje die niet alleen is gefocust op wat er misgaat of beter kan.

Probeer het glas halfvol te zien. Ook als de helft van dat glas met chocolademelk net op je smetteloze witte blouse is beland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme