Sterre Touw
Sterre Touw Kids 16 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Moeders, je oudste kind heeft het moeilijker dan je denkt

Als je moeder bent van meerdere kinderen herken je het vast; je moet constant switchen tussen verschillende leeftijden binnenshuis. Het oudste kind ontfermt zich over zijn broers of zussen en is tegelijkertijd met alles de eerste. Die voorbeeldfunctie kan soms lastig zijn voor je oudste.

Vaak verwachten we veel van ons kind dat eigenlijk nog heel klein is. Omdat broertjes en zusjes alles kopiëren, is het aannemelijk dat we er alles aan doen om ons oudste kind een voorbeeldfunctie te laten zijn. Toch moeten we onthouden dat het voor hem juist lastig is om zelf geen broer of zus te hebben en een schaduw daarvan te kunnen zijn.

LEES OOK: Dit gebeurde er toen ik mijn telefoon een week lang niet gebruikte bij mijn kinderen

Oudste kind

De typische kenmerken van het oudste kind uiten zich vaak in graag de leiding willen hebben en hoge eisen aan zichzelf stellen. Ze willen de beste zijn en het beter doen dan de jongere kinderen in huis. Vaak verwachten de ouders dat ook. Als je de oudste bent, krijg je automatisch bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden met je mee. Je oudste kind mag zelf oversteken, terwijl jij je jongste kroost stevig aan de hand houdt. Je oudste hoeft niet meer voorgelezen te worden, want hij kan immers zelf lezen. En hij mag al helemaal niet ‘s nachts bij je in bed gaan liggen, want daar is hij toch echt te oud voor.

Volwassen

Maar wat dan wel? Het is belangrijk om aan je oudste aan te geven waarom hij bepaalde dingen zelf mag doen. Hij verwacht van jou dat je hem meer meeneemt in ‘volwassen’ dingen die jullie samen kunnen doen. Al met al ziet hij graag dat hij dingen mag doen die zijn jongste broers of zussen niet mogen. Door dingen samen te gaan doen en op die manier de oudste ook echt de oudste te laten zijn, voorkom je dat hij zich achtergesteld voelt. Hoewel je natuurlijk van elk kind even veel houdt, is het als moeder lastig om te switchen tussen de verschillende leeftijden in huis.

LEES OOK: Wetenschap zegt: op deze 5 manieren voed je gelukkige kinderen op

Handen vol

Omdat je vaak je handen vol hebt aan de jongsten, kan de aandacht voor de oudste er soms iets meer bij in schieten. Dat is niet erg, maar wel iets om bij stil te staan. Het oudste kind is het kind dat jou moeder maakte. Het kind waar je van hield zodra je hem voor het eerst zag, maar vooral het kind dat als eerste je hele leven veranderde. Probeer dat lief te hebben en zijn ‘volwassenheid’ beetje bij beetje los te laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeders, je oudste kind heeft het moeilijker dan je denkt
Sluiten