Redactie
Redactie Work & Life 21 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

9 tips om over je ex heen te komen

Je krijgt het maar niet uit je hoofd: wat als… ? We begrijpen dat het moeilijk is om je ex los te laten na een breuk, toch is dat in sommige gevallen wel beter om te doen. Hulptroepen zijn onderweg, want je over je ex heenkomen doe je met behulp van deze 9 tips.

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

1. Neem afstand van je ex

Afstand is nodig om het echt af te sluiten zodat je je op jezelf kan focussen. Je hebt rust en ruimte nodig om de beëindiging van jullie relatie te verwerken. Daarnaast heb je ook tijd nodig om te wennen aan een leven zonder elkaar. Het is daarom verstandig om het contact zodanig te verminderen of zelfs even geen contact te hebben. Vertel je ex dat je ruimte nodig hebt en daarom tijdelijk geen contact wilt of stel duidelijke grenzen aan het contact. Stel ook grenzen voor jezelf, weersta de verleiding om je ex te bespieden via social media. Je doet er verstandig aan om je ex te ontvolgen op alle sociaal media. Posts van je ex kunnen namelijk triggers vormen die veel nostalgie of jaloezie veroorzaken. Dit maakt het verwerkingsproces alleen maar moeilijker. Misschien wil je vrienden blijven, dat kan later altijd nog. Geef jezelf eerst de tijd om te helen. Na een periode van geen of minder contact kunnen jullie altijd later nog weer het contact heropenen.

2. Wees realistisch

Wanneer we liefdesverdriet hebben kunnen we nostalgisch worden. Er zijn veel mooie momenten, goede en leuke dingen waar je afscheid van moet nemen. Hier mag je terecht om rouwen. Sla er alleen niet in door, door eenzijdig naar jullie relatie te kijken en deze te idealiseren. Je kunt jezelf dan onnodig kwellen met gemis, zelfverwijt en spijtgevoelens. Soms moet je jezelf daarom dwingen om ook actief de slechte momenten voor de geest te halen. Help jezelf te herinneren dat er een goede reden is waarom jullie nu uit elkaar zijn.

3. Zoek steun bij vrienden

Op het moment dat je relatie uit gaat ontstaat er een gat. Een stuk verbinding valt weg. Zoek daarom juist de verbinding op met vrienden. Praat er met hen over, dit kan ook juist diepgang aanbrengen in jullie vriendschap. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook meer tijd vrij om in hun te investeren door met ze leuke dingen te doen.

4. Zorg goed voor jezelf

Wanneer een relatie uit gaat hebben we als mens de neiging om ons hier verantwoordelijk voor te voelen en snel te denken dat we iets verkeerd hebben gedaan. Je ego krijgt een dreun. Zelf liefde en zelfzorg is daarom extra belangrijk. Pamper jezelf daarom, trakteer b.v. jezelf op iets leuks of een massage.

5. Focus op nieuwe dingen

Je relatie is tot een einde gekomen, daarmee is een fase in je leven voorbij. Maar waar een deurtje sluit gaat er ergens een raampje open. Bad endings kunnen happy beginnings zijn. Pak zelf de regie over je leven door actief vorm te geven aan een nieuwe fase die aanbreekt door nieuwe dingen te doen. Ook het omgooien of net anders doen van bepaalde gewoonten en rituelen kunnen bijdragen aan het gevoel van een nieuw hoofdstuk wat weer perspectief biedt.

Ook interessant: Anoniem: ‘Mijn dochter probeert mij en mijn ex weer bij elkaar te krijgen.’

6. Neem de tijd om te rouwen

Zoals het cliché luidt: Tijd heelt alle wonden. Maar niet als je in die tijd geen ruimte neemt om stil te staan bij het gemis en je verdriet te doorvoelen. Tranen zijn de wasmachine van de ziel, laat ze dus van tijd tot tijd vloeien.

7. Accepteer het verleden

Vergeef je ex, vergeef jezelf. Boosheid en wrok zijn hele normale gevoelens die los kunnen komen. Neem de tijd om hier bij stil te staan, maar blijf hier niet in hangen. Wrok en boosheid koesteren is als het innemen van vergif en dan hopen dat een ander neervalt. Je hebt alleen jezelf hiermee. De kans bestaat dat het ook nog eens je toekomst negatief gaat beïnvloeden. Zoek daarom een manier om je gevoelens eruit te laten en vervolgens berusting te vinden in wat er is gebeurd.

8. Liefde voor je ex is geen signaal

Realiseer je dat je liefde voor je ex niet meteen verdwenen hoeft te zijn, maar dat liefde alleen niet genoeg is om een relatie op te bouwen.

9. Voel je niet schuldig

Het is uit, dat betekent dat veel minder tot bijna geen rekening meer hoeft te houden met die ander. Neem in plaats daarvan de verantwoordelijkheid over je eigen geluk. Dat betekent dat jij misschien wel eerder verder gaat met daten, een rebound hebt of op een andere manier verder gaat. Laat schuldgevoel geen reden vormen om niet voor je eigen geluk te kiezen.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Meer over je ex:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 tips om over je ex heen te komen
Sluiten