Redactie
Redactie Kids 12 dec 2017

5 x niet-allemaal-even-verantwoorde tips om je kind sneller in bed te krijgen

Het avondritueel is een van de leukste momenten van de dag. Knus badderen met je kind, haartjes kammen, pyjama aan, verhaaltje voorlezen, vooruit nog eentje, etcetera, enzovoorts.

Op papier klinkt het allemaal leuk, maar in de praktijk gaat het helaas niet altijd zo gemoedelijk als hierboven staat. Zeker wanneer kinderen de o zo heerlijke peuterleeftijd bereiken en ze zich realiseren dat er 1001 dingen te doen zijn als ze wakker zijn die ze allemaal niet kunnen doen als ze slapen. Bummer.

Hoe krijg je je kind sneller in bed?

Inmiddels zijn de vriend en ik een stuk bekwamer in het opwerpen van trucjes om ons allerliefste kind sneller in bed te krijgen. Wellicht zijn niet alle tips even pedagogisch verantwoord, maar gelukkig is dat in ons huishouden niet per se een onoverkomelijk bezwaar (mea culpa).

1. Alles is een keuze (nou ja, bijna alles)

Als ze maar zelf mag kiezen, is alles (veel, tenminste) goed. Of we in bad gaan of douchen, met welke handdoek ze zich mag afdrogen en of papa of mama een verhaal voorleest. Waarmee a) de hardnekkige ‘nee’ ineens aanzienlijk minder voorkomt en b) de overgang van activiteiten aanzienlijk versnelt.

2. In combinatie met een als-dan-voorwaarde

Euh, ja, ik ben van het soort dat dit geen chantage noemt, maar liever refereert aan een gezellig Hollands poldermodel. ‘Als je nu snel je pyjama aantrekt, dan mag je kiezen welk verhaal we gaan lezen’ (en anders kies ik, ja). Weinig dingen zijn zo magisch voor een peuter als het gevoel hebben zelf de controle te hebben. Of mijn dochter is typisch een kind van d’r moeder, dat kan ook.

3. Ik zeg niet dat ze moet gaan slapen

Als het verhaaltje klaar is en mijn werk er feitelijk opzit, hoeft ze nog niet te slapen. Althans, dat moet ze wel en dat gaat ze ook, maar dat ga ik haar natuurlijk niet vertellen. Nee, ik laat nog een bescheiden nachtlampje aan en zeg dat ze gewoon zelf nog wat mag lezen of zelfs met de blokken spelen, en dat ze dan gewoon gaat slapen als ze moe is, oké? Ik geef toe dat dit misschien niet bij iedereen als een zonnetje werkt, maar bij onze dochter bleek het de magische truc. Koud twee minuten nadat ik de deur dicht heb gedaan, kiest mevrouw eieren voor haar geld en gaat ze slapen.

4. ‘Het gaat van je eigen tijd af’

Tijdrekken heeft consequenties, en vooral dat er minder tijd overblijft voor andere dingen. ‘Als je nu niet uit bad komt, is er geen tijd meer voor een verhaaltje’. Dat zeiden we vaak, maar vervolgens werd dat verhaaltje toch voorgelezen, want: zo gezellig, knus, fijne afsluiter van de dag, etc. Die tijd is voorbij: als mevrouwtje weigert uit bad te komen, is er echt geen tijd meer voor dat verhaaltje. Spijkerhard, en vaak werkt het in eerste instantie contraproductief (er wordt namelijk vervolgens twintig minuten gehuild omdat er geen verhaaltje wordt voorgelezen), maar na enkele consequente dagen had mevrouw toch echt door hoe het werkte.

5. Als je nu lief naar bed gaat, dan…

Als je dacht: ‘waar blijven die niet-verantwoorde tips nou?’ – hier is ‘ie. Op een avond waarop er buitensporig getreuzeld en tijdgerekt wordt, kan deze nog wel eens de revue passeren. Waarbij de beloning (of zo je wil: het chantagemiddel) nooit al te gortig is, maar varieert van ‘… mag je kiezen wat we morgenavond eten’, ‘… mag je je allermooiste trui aan’ en – ik weet het, het kan écht niet – … mag je morgenmiddag een heel uur Peppa Pig kijken.

Lees ook: 100 x ‘simpele’ stappen om je peuter naar bed te brengen

Reageer op artikel:
5 x niet-allemaal-even-verantwoorde tips om je kind sneller in bed te krijgen
Sluiten