Redactie
Redactie Kids 6 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Ben jij te overbezorgd? Check deze acht signalen

Ben jij als ouder soms iets te overbezorgd? Natuurlijk wil je goed voor je kinderen zorgen en hen beschermen, maar té overbezorgd zijn, schaadt je kind soms eerder. Maar wanneer ben je te overbezorgd en hoe laat je die teugels weer wat vieren?

Check de acht signalen van overbezorgdheid en hoe je dit kunt aanpakken.

Overbezorgd

1. Te veel controle

Heb jij het liefst controle op alles wat je kind doet? Dat is zowel voor je kind als voor jou geen gezonde ontwikkeling. Geef je kind zelf de kans dingen te ontdekken en te ondervinden. Wil hij liever op basketbal, terwijl jij vindt dat hij beter is in voetbal. Laat het lekker los en laat het hem zelf ondervinden.

2. Ervoor zorgen dat je kind niet faalt

Niemand wil dat zijn kind faalt. Sommige ouders proberen dan ook hun kind te behoeden en te beschermen voor iedere situatie waarin hun kind kán falen. Maar falen hoort bij het leven. Laat je kind falen en leer hem terug te kijken op deze situatie. Gaat hij bijvoorbeeld niet trainen op woensdagavond voor voetbal, waardoor hij die zaterdag niet opgesteld wordt? Laat hem zelf van de consequenties leren, zodat hij de volgende keer weer netjes gaat trainen omdat hij zaterdag lekker een wedstrijd wil spelen.

3. Je kind geen verantwoordelijkheid leren

Maak jij het bed van je kind nog steeds op, maak je zijn kamer schoon en ruim je zijn kleren op? Stop ermee. We weten allemaal dat het vaak veel makkelijker en sneller gaat, dan dat hij het zelf moet doen. Maar het is heel belangrijk dat kinderen leren om verantwoordelijk te worden. Zelfs de jongste kinderen kunnen al dingen doen in huis.

4. Je kind heel overdreven troosten

Natuurlijk breekt je hart als je ziet dat je kind boos of verdrietig is. Vaak hebben ouders dan de neiging om de gekwetste gevoelens te overcompenseren door te troosten. Maar kinderen moeten ook leren zichzelf te kalmeren. Wat kan je dan het beste doen? Geef hem gewoon een warme knuffel en praat even kort over wat er gebeurd is. Ga niet overboord met een tripje naar de ijssalon of het kopen van een nieuw spel.

5. Het managen van de vriendschappen van je kind

Het zou geweldig zijn: het uitkiezen van de vrienden van je kind. Maar helemaal gezond is het natuurlijk niet. Hoewel het geen kwaad kan om het ijs voor onze kinderen soms te breken, dat betekent niet dat je je kind kan dwingen om een bepaalde vriendschap aan te gaan. Maar wanneer mag je wel ingrijpen? Zonder twijfel: als je merkt dat je kind zogenaamde vriendschappen heeft die lichamelijk of geestelijk schadelijk zijn.

6. Je kind continue aan gevaar herinneren

Het zorgen dat je kinderen veilig zijn staat natuurlijk op nummer één op je prioriteitenlijst. Maar als je voortdurend dingen roept als “Niet doen!” en “Stop!” wordt je kind omringd door negatieve uitingen. Natuurlijk kan je aangeven dat hij moet opletten, maar overdrijf dit niet. Het is zelfs zo dat het juist goed zou zijn, om je kind deze 5 gevaarlijke dingen te laten doen.

7. Je kind voortduren checken

De leraren van je kind staan in het snelkeuzemenu zodat je regelmatig een update kan krijgen hoe hij het in de klas doet. Ook kan je kind niet naar het huis van zijn vriend zonder dat jij ieder uur even opbelt? Je vraagt hem altijd of hij in orde is, en of je wat voor hem kan doen. Natuurlijk komt dit alleen maar voort uit liefde; alleen kan je je kind hiermee verstikken. Zorg daarom voor een beetje balans, zodat jij je kind en de anderen om hem heen niet gek maakt.

8. Je kind van de ‘echte’ wereld afzonderen

Was het leven alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar dat is niet zo. Het echte leven bestaat nou eenmaal uit gewelddadige video-games, extreme beelden op tv en leed in de wereld. En dus willen we het liefst dat onze kinderen in een bubbel opgroeien, die helemaal los van de wereld staat. Maar dat is simpelweg niet mogelijk. Daarom is het beter om hem juist wél over de ‘harde’ realiteit van de moderne wereld te leren, zodat hij er later beter mee om kan gaan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben jij te overbezorgd? Check deze acht signalen
Sluiten