Anne Broekman
Anne Broekman Kids 31 mei 2016

Oversharen als mama op Facebook kán duiden op problemen…

Wanneer je even gedachteloos door je timeline scrollt, zie je de ene jubelende moeder-post na de andere. Glunderende baby’s, stralende kinderen, trotse ouders. Onschuldig vermaak, toch? Niet helemaal. Volgens recent onderzoek lopen moeders die veel over hun kroost op Facebook plaatsen meer kans op een depressie…

Tuurlijk, er is niets mis met het delen van een geinig kiekje van je kleintje die onder de spinaziesmurrie zit. Maar pas op: volgens onderzoek van de Ohio State University hebben moeders die zeer geregeld iets posten over hun kinderen vaker last van depressieve klachten dan moeders die dit niet zo frequent doen. De reden? Volgens de studie laat Facebook vrouwen andere manieren zien om ‘het moederschap te vervullen’ (je ziet de perfecte schooltraktaties van andere ouders en posts van moeders die elke avond een maaltijd uit hun biologische moestuin serveren) en leidt het sociale netwerk tot het spelen van een moederrol ‘voor een publiek’, waarvan je feedback krijgt.

Het onderzoek richt zich vooral op die eerste, stressvolle maanden na de geboorte. Wat bleek: hoe drukker de moeders zich maakten om goedkeuring van buitenaf en hun eigen rol als moeder, en hoe sterker zij geloofden dat de maatschappij de lat erg hoog legt als het gaat om opvoeding, des te meer postten deze bezorgde moeders berichten op Facebook. Volgens de onderzoekers zoeken deze mama’s online naar goedkeuring en bevestiging van hun moederrol, en staan perfectionisme en depressieve klachten in verband met een hogere Facebook-activiteit.

Plaats jij weleens iets over je kinderen op Facebook, en waarom? Praat mee!

Selfies en capslock? Ouders, dit doen we dus niet op Facebook!

Reageer op artikel:
Oversharen als mama op Facebook kán duiden op problemen…
Sluiten