Redactie
Redactie Body 24 nov 2014

Overwint liefde echt álles? Ook stress?

‘Amor vincit Omnia’. Uit het Latijn vertaald: ‘Liefde overwint Alles’. Een mooie gedachte, waar we graag in willen geloven. Maar is het wel zo simpel? Is liefde écht genoeg? Je bent geneigd om ‘ja’ te zeggen, maar hoe weet je dat nou 100% zeker?

Dat liefde sterk is merken we elke dag. We houden van onze kinderen, van onze partner en van vrienden en familie. We helpen elkaar door moeilijke tijden en bieden steun waar nodig. Je weet dat ze jouw hulp goed kunnen gebruiken, maar heeft het ook het gewenste effect?

De wetenschap komt met antwoorden

Twijfel bij deze niet langer, want JA, het heeft effect! Het is sinds kort wetenschappelijk bewezen door neuro-psychologen aan de Universiteit van Exeter. Zij publiceerden eerder deze maand een nieuw onderzoek met een aantal mooie bevindingen.

Zij deden onderzoek naar de Amygdala, de kern in je hersenen die indrukken koppelt aan emoties. Zij wisten met behulp van hersenscans aan te tonen dat mensen die zich geliefd voelen minder dreiging ervaren. Zo reageerden de hersenen van testpersonen drastisch minder op plaatjes die gevaar opwekken als ze daarvoor plaatjes zagen die liefdevolle gevoelens opwekken.

Liefde overwint stress

De onderzoekers beweren dat je geliefd of geborgen voelen spanning kan verminderen en op de lange termijn stress kan wegnemen. Dit verklaart ook waarom je beter revalideert van een psychologisch trauma als je veel steun krijgt uit je naaste omgeving. Een hele opluchting, want ook al ‘voelden’ we het misschien al aan, we weten nu zeker dat liefde wel degelijk (stress) overwint.

Lees ook: 6 instant tips die stress helpen verminderen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Overwint liefde echt álles? Ook stress?
Sluiten