Redactie
Redactie Body 30 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Pak je lover en kind maar vast! Zó enorm goed is knuffelen voor je

We weten het: voor een pasgeboren baby is aanraking hartstikke belangrijk. Maar op oudere leeftijd dan? We zijn regelmatig bezig met hoe we het beste en het gezondst kunnen leven, maar de kracht van (niet-seksuele) aanrakingen wordt daarbij onderschat.

Kunnen wij gelukkiger worden van aanrakingen? Ja zeker. En dit heeft alles te maken met oxytocine. Deze stof wordt zowel bij mannen als bij vrouwen geproduceerd wanneer ze iemand aanraken of aangeraakt worden. Je hebt het vast wel eens gehoord: dit stofje is de sleutel tot een groter geluksgevoel en stressvermindering.

Onderzoek

In het boek The How To Happiness bespreekt auteur en professor Sonja Lyubomirsky een interessant onderzoek. Een groep studenten met soortgelijke levensstijl werd verdeeld in twee groepen. Groep één kreeg de opdracht om per maand elke dag minstens vijf knuffels te geven of te ontvangen (we hebben het hier over niet-seksuele knuffels waarbij beide participanten evenredig meedoen). En ze moesten vooral zoveel mogelijk verschillende mensen knuffelen. Groep twee hoefde helemaal niks te doen. Achteraf bleken de studenten van groep één gelukkiger te zijn.

Knuffeltherapeut Carollyne Tjong Ayong vertelt wat er in het lichaam gebeurt als je iemand knuffelt: ‘Tijdens aanraking vermindert je lichaam de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline en komen er hormonen vrij waardoor we ons prettig gaan voelen. Denk aan de stoffen oxytocine, endorfine en serotonine. We voelen we ons meer ontspannen en op ons gemak. Tijdens een knuffelsessie gebeurt er dus van alles in je lichaam en kom je lichamelijk en geestelijk tot rust.’

Knuffelen, aanrakingen: het mag allemaal dus wel een beetje meer. Maar natuurlijk ga je niet uit het niets zomaar mensen aanraken. Dit is hoe je het aanpakt:

Wees niet bang voor aanraking

Carollyne: ‘Zeker in onze Westerse maatschappij is het knuffelen een beetje achterop geraakt. In sommige culturen raken ze elkaar veel meer aan. In onze cultuur houden mensen vaker afstand. Dit kan komen doordat ze bang zijn dat aanraken een seksuele tint met zich meebrengt.’ Meestal voel je zelf wel aan wanneer je wel of niet iemand kunt aanraken. Een klopje op de schouder, een vriendelijke aai over de arm of gewoon een stevige omhelzing op het juiste moment: mensen zullen het al snel waarderen.

Raak iemand voor één seconde aan (op de arm)

Een ‘veilige’ manier om iemand aan te raken is om het maar heel kort te doen. Vooral de armen zijn een goede plek, blijkt uit onderzoek. Een aanraking van een seconde is al genoeg voor een positief effect.

Geef een massage (als je iemand beter kent)

Een massage is het ultieme moment om iemand even helemaal te laten ontstressen. Dit hoeft helemaal niet lang te zijn, een massage van tien minuten helpt al.

Knuffel een huisdier

De aanraking hoeft echt niet altijd met een mens te zijn. Niet alleen voor jou is dit fijn, maar voor het desbetreffende dier ook. Pak je kat of hond en maak je klaar voor een knuffelsessie.

Bron: Nosha

Knuffelmogelijkheden zijn er genoeg. Zo is er zelfs de applicatie ‘Cuddlr’ waarmee je mensen in de buurt kan vinden die je graag een knuffel willen geven (hoewel dat nog wel een beetje creepy klinkt) en zijn er heuse knuffelcursussen. Carollyne geeft workshops en individuele knuffelsessies bij haar praktijk, Lepeltje Lepeltje Knuffelsessies & Massage, in Amsterdam. ‘Bij de workshops doen we verschillende oefeningen, zowel individueel als in tweetallen en met de hele groep. Vertrouwen, respect en aanraking staan hierbij centraal. Je leert hoe je jezelf meer ontspannen kunt maken.’

Wil je meer informatie over zo’n knuffelcursus? Kijk dan op haar website.

Tja, als tiener is het natuurlijk niet ‘cool’ om met je ouders te knuffelen. Deze moeder wist er wel raad mee >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Pak je lover en kind maar vast! Zó enorm goed is knuffelen voor je
Sluiten