Redactie
Redactie Kids 27 dec 2014
Leestijd: 4 minuten

‘Papa doen!’ Is jouw dochter een papa’s kindje?

Daar zit je dan als je haar haar aan het kammen bent, aan het aankleden bent of een lunch voor haar maakt. ‘Nee mama, papa doen!’ Dit gaat je niet altijd in de koude kleren zitten. Ben ik wel een leuke moeder? Houdt ze meer van haar vader dan van mij? En nog meer vragen die opdoemen als je dochter dit zegt.

Ontwikkelingspsychologe Inge Glazemakers vertelde op Psychologies.be dat je je als moeder geen zorgen hoeft te maken. Kinderen blijken zich, van tijd tot tijd, te hechten aan verschillende vertrouwenspersonen. Bij baby’s gaat het vooral om de persoon die hen het vaakst voedt. Dat ben jij in de meeste gevallen. Zodra ze groter worden, ontwikkelen ze een voorkeur voor een moeder of een vader. Maar dit kan ook de opa of oma betreffen, als zij bijvoorbeeld vaak oppassen.

Maar wat nou als die voorkeur ‘papa’ heet

Mijn dochter laat zich in d’r bed vallen wanneer ik ‘s ochtends haar kamer binnenloop. ‘Nééé, papa, nee mama, pápá doen!’ Ze vraagt zich af waarom ik niet in de keuken ben om ontbijt te maken en waarom papa haar geen fles geeft. ‘Papa is er ook liefje’ en ze begint haar fles vredig leeg te drinken. Toch zei ze het magische woord. Soms is dit alleen bij een bepaalde situatie, bijvoorbeeld bij het voeden, maar bij andere kinderen wenst het kind dat de ene ouder alles doet. Vaak is dit om praktische redenen; bij papa krijgen ze sneller iets gedaan. Daarnaast bestaat er nog zoiets als controle.

Controle

Als kinderen opgroeien en de wereld beginnen te ontdekken, leren ze dat ze controle kunnen uitoefenen. Voorkeur is zo’n vorm van controle. Als jouw man haar altijd aankleedt in de ochtend, verwacht je dochter dat hij dat blijft doen. Ze spreekt haar voorkeur uit, omdat ze het gewend is. Vaak zien we dat wanneer een kind een lange tijd aandacht heeft gevraagd van één ouder, de aandacht daarna weer gaat verdelen over beide ouders. Ga hier vooral niet tegenin, want kinderen zijn koppig. Voel je daarom ook niet buitengesloten.

Uit of thuis

Soms zie je dat kinderen een voorkeur ontwikkelen voor de ouder die vaak thuis is, maar dat is niet altijd zo. Het kan namelijk ook zo zijn dat het kind juist een voorkeur heeft voor de ouder die vaak weg is. Hiermee uit hij of zij dat-ie de ouder heeft gemist. Daarnaast komt het ook voor dat er een verschil in opvoeding zit, tussen beide ouders en dat het kind meer mag bij de een en minder bij de ander. Of het karakter van een van de ouders blijkt te botsen met karakter van het kind.

Niet ingrijpen

Het is van belang om elkaar in de waarde te laten als ouder zijnde. Grijp niet direct in als je man de knopen van je dochters jurk probeert open te maken en het lukt niet. Dit kan namelijk een verkeerd signaal geven bij het kind. Daarbij heeft iedere ouder zijn of haar manier om dingen voor elkaar te krijgen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de grote ‘opvoedregels’ overeenkomen en dat jullie het kind niet in de war brengen.

Niet toegeven

Het is belangrijk om, wat de zorg betreft, niet toe te geven aan de voorkeur van jullie kind. Eerder zeiden we dat kinderen koppige wezens zijn, maar het is niet de bedoeling dat zij de opvoedregels gaan bepalen. Het is van cruciaal belang dat je samen met je man één front vormt. Maak afspraken over wie welke taken op zich neemt en trap niet in de valkuil om in gewoontes te vervallen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat jij de ene helft van de week de fles doet, en je man de andere helft. Mocht je kind in een nieuw samengesteld gezin terecht zijn gekomen, dan zorgen afwisselende taken ervoor dat de nieuwe partners een band op kunnen bouwen met het kind. Ieder gezin is anders, zo ook de afspraken. Laat je kind hier aan wennen. Kinderen passen zich snel aan. Immers, op school weten ze ook wat ze wel en niet mogen.

Machtsmiddel

Het is echt niet altijd leuk om te horen dat je dochter liever je man heeft, maar laat dit vooral niet blijken aan je kind. Als jullie kind merkt dat ze jou daar mee kwetst, dan ziet ze dat als een machtsmiddel om dingen voor elkaar te krijgen. Maar doe ook niet alsof het je helemaal niets kan schelen. Zo krijgt je dochter het gevoel dat je geen interesse toont. Laat daarom weten dat je het jammer vindt dat je de fles niet mag geven, maar dat is het dan ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Papa doen!’ Is jouw dochter een papa’s kindje?
Sluiten