Redactie
Redactie Kids 18 apr 2016

Papa en mama, zoen meer waar je kinderen bij zijn

Ik heb het mijn ouders nooit zien doen (ze waren namelijk al vroeg gescheiden, dat verklaart het), maar vriendinnetjes vertelden me wel eens dat ze hun ouders zagen zoenen. Op de mond ja, ieeeeeeks. Totdat ik iets meer over bloemetjes, bijtjes en andere schunnigheden ging begrijpen, kon ik me er maar weinig bij voorstellen.

Het blijkt dat ik een hoop gemist heb, want om je ouders in het openbaar te zien zoenen, of elkaar te zien ‘liefhebben’, heeft mogelijk een positief effect op de gezondheid van je kinderen. Dat suggereert nieuw onderzoek van de Wayne State University in het Amerikaanse Michigan.

Dagboek

Als testgroep werden 80 kinderen (10-17 jaar) met astma onder de loep genomen. De kinderen hadden naast hun aandoening gemeen dat ze bij hun beide ouders wonen, of bij één van de ouders die in een relatie zat. Ze werden gevraagd vier dagen nauwkeurig een dagboek bij te houden waarin ze onder meer opschreven hoe de situatie tussen hun ouders was (ruzieënde of juist knuffelende), evenals in hoeverre hun astma opspeelde.

Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen die ziek zijn of een aandoening hebben, zich daadwerkelijk slechter gaan voelen als ze hun ouders ruzie zien maken (papa, mama, onthoud dit!). Dit bewuste astma-onderzoek liet echter zien dat kinderen die zich niet goed voelden, zich niet per definitie slechter voelden als hun ouders ruzie maakten. Wat wél gebeurde, was dat kinderen die hun ouders zagen knuffelen of zoenen, minder last hadden van hun astma of andere symptomen.

Interactie all around

De onderzoekers benadrukken dat ouders zich moeten realiseren dat kinderen niet alleen beïnvloed worden door hun interactie met ouders, maar ook door de interactie door de ouders onderling.

In Jip-en-Janneketaal betekent dat: ook al is papa of mama heel lief voor jou, als ze dat niet voor elkaar zijn, kan een kind alsnog verdrietig zijn. De positieve kant van de medaille: de emotionele – vrolijke, blije, gelukkige – staat van een kind kan een positief effect hebben op zijn/haar gezondheid.

Doe het nou maar gewoon

Voordat we alle papa’s en mama’s massaal oproepen elkaar vanaf nu dagelijks ten overstaan van hun kinderen van top tot teen af te lebberen, moeten we natuurlijk als kanttekening plaatsen dat dit slechts een heel klein onderzoek is, uitgevoerd over een periode van slechts vier dagen en heel specifiek gericht op kinderen met astma. Maar soit, doe het toch maar gewoon. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Ga jij het doen? Reageer via Facebook!>

Wist je trouwens dat zoenen hartstikke gezond is!

Reageer op artikel:
Papa en mama, zoen meer waar je kinderen bij zijn
Sluiten