Eva Dusch
Eva Dusch Kids 8 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Papa’s slechte humeur heeft invloed op je kinderen, meer dan je misschien denkt…

Ouderschap is een zware en stressvolle tak van sport. De Olympische Spelen zijn er niks bij. Goed teamwork is dan ook key. Maar nu blijkt uit onderzoek dat vooral vaders de belangrijke aanvoerder zijn voor de ontwikkeling van hun kind.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Michigan is de mentale groei en gedragsontwikkeling van je kind vooral te linken aan het gedrag en de mentale gezondheid van hun vader. Hierbij gaat het vooral om cognitieve ontwikkeling en taal, maar ook sociale skills.

Emotionele bijdrage

Hoewel moeders in de meeste gevallen nog steeds worden gezien als belangrijkste opvoeders, mag de rol en invloed van vaders zeker niet worden onderschat. Dit soort onderzoeken zijn juist belangrijk om te onderstrepen hoe belangrijk de emotionele ‘bijdrage’ van vaders is.

‘Er bestaat nog steeds een wijdverspreide idee, afkomstig uit oude onderzoeken, dat vaders geen directe invloed hebben op hun kinderen. Ze zouden slechts een stabiele rol spelen in het huishouden, maar moeders zouden het meeste effect hebben op de ontwikkeling van hun kind’, vertelt Claire Vallotton, een van de onderzoekers. ‘Maar uit ons onderzoek blijkt dat beide ouders wel degelijk een direct effect hebben op hun kinderen, zowel op de korte als de lange termijn.’

Negatieve symptomen

Ook blijkt uit de studie dat vaders meer impact hebben op de taalontwikkeling van hun zoons. Dit kan je wellicht helpen bij de ontknoping wie er verantwoordelijk is voor het aantal lelijke woorden of gekke woordgrappen in de vocabulaire van je zoontje. Maar nog opvallender is het feit dat depressieve, negatieve of gestreste symptomen bij vaders meer impact hebben op de sociale skills (zoals zelfbeheersing en samenwerking) van kinderen (2-3 jaar oud) dan wanneer het de moeder betreft.

Ploeterende moeders? Ho, stop! Deze 13 mannen bewijzen dat er niks mannelijker is dan het vaderschap>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Papa’s slechte humeur heeft invloed op je kinderen, meer dan je misschien denkt…
Sluiten