Paracetamol slikken tijdens zwangerschap, mag dat of niet?

Kinderen Maaike van de Graaf 4 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Een zwangerschap kan helaas gepaard gaan met een hoop kwaaltjes: hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid. Het liefst slik je dan zo nu en dan een paracetamol, maar mag dat eigenlijk wel?

We leggen alles uit over paracetamol tijdens zwangerschap.

Paracetamol tijdens zwangerschap

Er wordt aangeraden zo min mogelijk medicijnen te slikken tijdens de zwangerschap, mits je huisarts dit natuurlijk heeft voorgeschreven. Sommige medicijnen zijn namelijk gevaarlijk voor het kindje in de buik. Toch kan de pijn soms zo hevig zijn, dat je echt een pijnstiller nodig hebt.

Een paracetamol slikken is op zulke momenten oké. Volgens artsen is de paracetamol een van de veiligste pijnstillers die je kunt gebruiken tijdens een zwangerschap. Bij klachten kun je er dus prima eentje slikken.

Dosering

Uiteraard moet het slikken van een paracetamol wel gedoseerd gebeuren. Daarom moet je niet meer dan zes tabletten van 500 mgr per dag slikken. Dat komt neer op maximaal 3000 mgr per dag. Ook wordt het afgeraden om langer dan een week de pijnstiller te slikken. Mocht je die behoefte wel nog hebben, raadpleeg dan de huisarts.

Andere pijnstillers

Naast de paracetamol zijn er natuurlijk ook nog andere pijnstillers. Sommige mensen denken dat die hetzelfde zijn als een paracetamol, maar dat is niet waar. Hieronder behandelen we daarom verschillende pijnstillers die worden afgeraden te gebruiken tijdens je zwangerschap.

Aspirine

Voor de aspirine geldt dat je ‘t absoluut niet mag gebruiken vanaf de tweede helft van je zwangerschap. Door de stof acetylsalicylzuur in aspirine ontstaat er een verhoogde kans op complicaties, zoals bloedverlies. Ook kunnen vrouwen een verminderde hoeveelheid vruchtwater krijgen door het slikken van aspirine.

NSAID’s (ibuprofen, naproxen en diclofenac)

Ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn alle drie pijnstillers die vallen onder de groep ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Vaak wordt deze medicijnen gebruikt als een paracetamol te weinig helpt. Ook voor deze groep geldt dat je ze liever niet moet slikken tijdens je zwangerschap en absoluut niet vanaf het tweede trimester. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat de kans op miskramen wordt verhoogd, evenals de kans op hartafwijkingen en aangeboren afwijkingen waarbij de buikwand niet goed sluit.

Tijdens de borstvoeding

Wanneer je eenmaal bent bevallen en borstvoeding geeft, kun je in principe een paracetamol slikken. De pijnstiller gaat namelijk maar in een kleine hoeveelheid over in de moedermelk. Je kindje krijgt dus daadwerkelijk weinig van de paracetamol binnen. Wel geldt natuurlijk dat je de pijnstiller gedoseerd moet slikken, maximaal zes tabletten van 500 mgr.

Heb jij vragen over gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb je last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Geboortecentrum PUUR

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme