Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Persoonlijk 13 sep 2018

Is je partner zijn baan verloren? Zo kun je ‘m steunen

Ondanks dat de economie groeit en groeit, worden bij veel grote bedrijven nog altijd bezuinigingen doorgevoerd. Dat mag dan onvermijdelijk zijn, maar dat betekent niet dat het geen enorme invloed heeft op het leven van degene die ontslagen wordt. Het kan een enorme klap zijn voor je zelfvertrouwen, en er breekt ineens een periode van opnieuw solliciteren aan – met de bijbehorende onzekerheid.

Dat beïnvloedt ook de omgeving, waaronder de relatie of het gezin. Misschien voel je je enorm machteloos als je partner weer een dag niet uit bed gekomen is. Wat doe je dan? Psychotherapeut en relatie-expert Rachel Sussman geeft tips om een partner te steunen die zijn of haar baan verloren is.

Erken zijn gevoelens

Een paar dagen depressief zijn mag, maar daarna ben je er wel weer klaar mee. Hup, kop op, op zoek naar vacatures. Fout! Je zult moeten erkennen dat het heel normaal is dat je vriend of vriendin weken, misschien maanden moet wennen aan de nieuwe situatie. Natuurlijk zullen sommige mensen snel weer opkrabbelen, maar niet iedereen heeft zoveel zelfvertrouwen. Laat blijken dat het oké is om in de war te zijn en dat je het begrijpt. O, en geef ‘m tijd.

Geef peptalks

Oké, dus je begrijpt dat je partner verdrietig is. Maar naast dat hij dat moet horen, moet ‘ie ook horen dat jij in hem gelooft. Jij vindt je partner moedig, sterk, geweldig, en dat mag je van de daken schreeuwen ook. Spreekwoordelijk, dan.

LEES OOK: Verandering van baan op de planning? 5 manieren om elkaar te steunen

Vraag wat ‘ie nodig heeft

Zoals we bij punt 1 al schreven, reageert iedereen anders. Het is daarom belangrijk om aan diegene zelf te vragen wat jij het beste kunt doen. Misschien wil hij of zij het het liefst even zelf verwerken, of misschien heeft je partner juist behoefte aan praktische hulp bij het solliciteren.

Geef niet alle huishoudelijke taken weg

Je mag dan denken dat je voorlopig even niet meer zelf de was hoeft te doen, maar dat is wat te vroeg gejuicht. Dat je partner nu waarschijnlijk thuis zit, betekent niet dat ‘ie alle tijd van de wereld heeft. Alleen al emoties verwerken kan soms een dagvullende activiteit zijn, en solliciteren kost ook een stuk meer tijd dan je denkt. Als de situatie toch zo is dat je partner best iets meer kan doen dan jij, vraag het dan op z’n minst gewoon, zoals je normaal ook zou doen.

Help hem reflecteren en doelen stellen

Soms is het niet per se een slecht ding als je je baan verloren hebt. Het is een cliché, maar einde is ook altijd het begin van iets nieuws. Was je partner werkzaam in de ICT, maar wil hij toch liever schrijver worden? Misschien kun je ‘m helpen te ontdekken wat hij echt wil in het leven en hoe dat het beste kan.

LEES OOK: Niet getrouwd? 9 tekenen om van je vriend je man te maken

Neem niet de leiding over

Volgens Rachel Sussman is het een veelvoorkomend probleem dat partners de leiding overnemen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Samen doelen stellen is goed, maar het kan beklemmend aanvoelen als jij elke dag bij het avondeten vraagt hoeveel sollicitatiebrieven er al de deur uit zijn. Natuurlijk wil je op de hoogte blijven, maar waarschijnlijk hoor je het vanzelf en zo niet, dan kunnen jullie bijvoorbeeld elke week even samen bespreken hoe het nu gaat.

Blijf ook goed voor jezelf zorgen

Dit is niet alleen een stressvolle periode voor je vriend of vriendin, maar ook voor jou. Het is voor jullie allebei zaak om goed voor jezelf te blijven zorgen. Plan date nights in om het gezellig te houden en geef jezelf extra rust omdat jij nu misschien even de enige de kostwinner bent in het gezien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BRIT+CO

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is je partner zijn baan verloren? Zo kun je ‘m steunen
Sluiten