Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 31 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: vrouwen zijn sneller geïrriteerd dan mannen en dit is waarom

Irriteer jij je ook soms zo snel? Niet alleen tijdens je menstruatie zijn mannen/collega’s/mensen in het algemeen een flinke bron van irritante prikkels. Ook voor die momenten daarbuiten is een wetenschappelijke verklaring. Het jammere: het ligt niet aan hen. Maar ook wíj kunnen er niks aan doen. Dus vanaf nu heb je een mooi excuus.

De Universiteit van Michigan State heeft onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat de irritatie wordt veroorzaakt door de vrouwelijke gevoeligheid voor eh… irritatie. Mannen registreren irritant gedrag namelijk veel minder snel dan wij. Het zit dus helaas in onze genen.

Verschillende situaties

De onderzoekers keken naar 235 studenten om uit te zoeken of de reacties van mannen versus vrouwen van elkaar verschillen op bepaald gedrag in persoonlijke en zakelijke relaties. Hierbij werden situaties gecreëerd van meningsverschillen, dominantie en ongepast gedrag en aanraking. Dit gedrag werd apart uitgevoerd door een vriend(in), collega en liefdespartner. In al deze situaties waren vrouwen veel gevoeliger voor vervelend of ongewenst gedrag.

LEES OOK: Deze 10 lessen leer je in een top relatie

Alerter

‘Wellicht komt dat doordat ze ook alerter zijn, gemiddeld gezien. En daardoor zijn ze ook eerder geneigd om prikkels op te vangen die ze niet eens willen, de irritatie-factoren,’ vertelt een van de onderzoekers Christopher J. Hopwood.

Betekent dit dat je het allemaal maar moet laten gaan? Nee, dat ook niet direct. Dat een man of collega niet doorheeft dat hij voor jou irritant is, betekent niet dat je daar niets van mag zeggen. Maar begin altijd met het magische woord: ‘ik’ en niet ‘jij’. 😉

En nog een onmisbaar ingrediënt: zó belangrijk is slapen in je relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Real Simple

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: vrouwen zijn sneller geïrriteerd dan mannen en dit is waarom
Sluiten