We zoeken een partner die op deze belangrijke mensen in ons leven lijkt

Dat onze relatie keuze voor echt niet zo willekeurig is als we misschien denken dat-ie is, bleek al uit eerder onderzoek. Vrouwen kiezen namelijk eerder een partner die trekjes van haar broer heeft. Dit is echter niet het enige familielid waarop onze keuze gebaseerd is.

Hoe gek het ook klinkt, we blijken namelijk eerder te vallen voor iemand die op een van onze eigen ouders lijkt. Dat hebben onderzoekers van de Glasgow University onderzocht. Zij hebben geconcludeerd dat heteromannen en lesbische vrouwen vaker gaan voor een partner die dezelfde trekken heeft als de vader of de moeder, in het geval van de vrouwen.

Partner met dezelfde oogkleur

Dat dit geen toeval is, blijkt uit het feit dat ook de heteroseksuele vrouwen en de homoseksuele mannen eerder voor een partner kiezen die dezelfde kleur ogen heeft als hun ouder van hetzelfde geslacht. Dit hebben ze onderzocht door driehonderd mannen en vrouwen te ondervragen over de oogkleur van hun ouders en de oogkleur van hun wederhelft.

LEES OOK: 11 x tekenen dat je partner nog steeds razendverliefd op je is

Wat blijkt is dat de deelnemers twee keer zo vaak voor iemand met dezelfde oogkleur gingen als die van een ouder van hetzelfde geslacht. Volgens de onderzoekers heeft dit alles met de zogenaamde positieve seksuele indruk te maken: een theorie die gebaseerd is op vogels en zoogdieren die hun relatie kiezen op basis van de uiterlijke kenmerken van hun eigen ouders.

Oedipus effect

Ook hebben deze resultaten te maken met het Oedipus-effect, dat ontdekt is door Sigmund Freud. Dit is een psychoanalytische theorie die refereert aan de onbewuste aantrekkingskracht die mensen hebben voor een partner die op hun eigen ouder van hetzelfde geslacht als hun partner lijkt. De naam komt van Oedipus Rex, die een kind van zijn eigen moeder krijgt, nadat hij verliefd op haar wordt en met haar trouwt.

Geen incest

Wees gerust, dit onderzoek veronderstelt niet dat we massaal op onze eigen ouders vallen, maar dat we absoluut wel kijken naar vertrouwde elementen die we zo fijn aan hen vinden en deze onbewust ook zoeken in onze partner.

Stel elkaar deze 36 vragen en word weer verliefd

Independent.co.uk

Reageer op artikel:
We zoeken een partner die op deze belangrijke mensen in ons leven lijkt
Sluiten