Pas op: de grootste wespenplaag ooit wordt deze zomer verwacht!

Ze horen er een beetje bij in de zomer: wespen. Vervelend, maar vaak onschuldig als je ze met rust laat.

Maar wat te doen als zich een echte wespenplaag voordoet? Wetenschappers zeggen dat het deze zomer raak is.

Warme zomers, zachte winters

Nederland staat een wespenplaag te wachten. Maar niet alleen ons land is aan de beurt: ook Duitsland, België en Luxemburg kunnen zich gaan opmaken voor een recordaantal wespen in de zomer van 2019.

Dit komt door de enorm droge, warme en lange zomer van vorig jaar. Hierdoor hebben wespen zich veel langer voortgeplant dan normaal, waardoor de aantallen enorm toenamen. De warme zomer werd opgevolgd door een zachte winter. Hierdoor stierven veel minder wespen dan normaal en bleef het aantal zo goed als in tact.

Ook dit jaar is de zomer vroeg begonnen. De warme dagen dienden zich al snel aan, waardoor wespen wederom zijn begonnen met voorplanten. Hierdoor zijn steeds meer wespen buiten hun burchten op zoek naar eten.
Maar bedenk je: de wespen die je ziet, zijn slechts werkers. Veel meer wespen houden zich op in of rondom de nesten.

De wespenplaag

Volgens tellingen zijn er op dit moment al 68% meer wespen geteld dan vorig jaar rond deze tijd. Begin augustus is het moment dat wespen in grotere getale uit hun nesten zullen komen. Met een wespenplaag tot gevolg.

Lees ook: Wat te doen aan een tekenbeet?

Wat te doen tegen wespen?

Wespen kunnen heel erg vervelend en agressief zijn. Ze gaan af op zoete dingen. Probeer dit dus zo min mogelijk buiten te hebben staan. Of zet juist een zoete lokker op een afstand van je tuin of terras.

Wespen verdragen de geur van kruidnagel, citroen en wierook slecht. Verspreid dit eventueel in je tuin.

Wat doe je juist niet

Meppen en slaan naar wespen. Soms heb je ze, soms ook niet. Feit is dat wespen hier zeer agressief van worden. Ook al dood je er eentje, deze kan een geur uitscheiden waardoor er nog veel meer op af komen.

Lees ook: Eerste hulp bij wespen: zo houdt je ze op een afstand

Tip voor na een wespensteek

Een wespensteek kan heel erg pijnlijk zijn. En als je hier allergisch voor bent, zelfs gevaarlijk. Als dit niet het geval is, kan je eens proberen om na een steek een paracetamol op te lossen in een klein beetje water, tot het een soort papje wordt. Smeer dit vervolgens op de gestoken plek. Dit geeft snel verlichting.

Lees ook: EHBO na een wespensteek bij je baby of kind; dit doe je eraan!

Weeralarm deelt de onderstaande kaart. Hierop kan gezien worden waar de meeste wespen worden verwacht:

Reageer op artikel:
Pas op: de grootste wespenplaag ooit wordt deze zomer verwacht!
Sluiten