Onderzoek wijst uit: volwassenen vinden een pasgeboren baby lelijk
Grote kans dat ook jij eraan dacht hoe prachtig jij je kind vindt toen je je zoon of dochter voor het eerst in je armen hield. Maar wat blijkt? Niet iedereen deelt die gedachte. Onderzoek wijst nu namelijk uit dat volwassenen een pasgeboren baby lelijk vinden.
Pasgeboren baby lelijk?
Het klinkt zo oneerbiedig: een pasgeboren baby lelijk vinden. Toch is dat de realiteit. Sterker nog, misschien heb jij al een standaard antwoord klaarliggen om een nieuwbakken moeder met haar baby te ‘complimenteren’.
In nieuw onderzoek van Brock University in Canada keek naar het feit of mensen een pasgeboren baby lelijk of juist schattig vinden. Gemeen en raar onderzoeksonderwerp, dat geven we toe. De professor van kinderstudies Tony Valk zocht uit of adoptieouders mogelijk beïnvloed wordt door bepaalde factoren voordat ze besluiten om een kind te adopteren. Zoals of ze schattig zijn of niet.
LEES OOK: Om deze mooie reden slaapt een baby het allerliefst op je borst
Resultaten
142 respondenten kregen 54 foto’s van baby’s te zien. De kinderen waren pasgeboren, drie maanden en zes maanden oud. De hamvraag is: willen de ouders het kind adopteren, ja of nee? Het onderzoeksteam keek vervolgens naar de ouders. Hoe reageren zij op de schattigheid van het kind, gezondheid, gelijkenissen met zichzelf en geluk.
De oudste baby’s werden als de leukste kinderen beschouwd en worden daardoor sneller geadopteerd. En een tikkeltje verdrietig, de pasgeboren baby’s werden als het minst leuk gezien. De lekkere bolle wangen en grote ogen waar iedereen zo gek op is vormen zich vaak pas, je raadt het misschien al, rond de zes maanden.
Overlevingskans
Staar je trouwens niet compleet blind op wat je hierboven leest. Volgens de professor is er nog een reden waarom adoptieouders eerder voor een kindje van zes maanden kiezen. ‘We lazen in medische literatuur dat baby’s van zes maanden oud makkelijker ziektes overleven dan jongere baby’s.’ Maar hé, de pasgeboren kinderen hebben natuurlijk ook liefde nodig.