Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 19 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Je baby moet een eigen identiteitsbewijs hebben maar ga je voor een paspoort of ID-kaart?

Je hebt het wellicht al om je heen gehoord, ouders die een paspoort aanvragen voor hun kleintje. Maar waarom heeft een baby een paspoort nodig en mag het ook een identiteitskaart zijn? Wij leggen je alles uit in dit artikel.

Een paspoort voor je baby, of niet?

Waar kinderen vroeger konden worden bijgeschreven op het identiteitsbewijs van hun ouders, is dat sinds 2012 niet meer mogelijk in Nederland. Hoe oud of jong je kind ook is, je kleintje heeft een eigen geldig reisdocument nodig. Dit kan een paspoort of identiteitskaart zijn. Beiden zijn vijf jaar geldig voor kinderen onder de 18 jaar oud. Dit wordt niet alleen gebruikt om te reizen, ook als je kindje bijvoorbeeld zorg nodig heeft, moet hij of zij een eigen identificatiebewijs hebben.

Een paspoort of identiteitskaart vraag je aan bij de gemeente. Doe dit ruim voordat je op reis gaat, er gaan namelijk enkele dagen overheen en soms duurt ook het maken van een afspraak even. Het is ook belangrijk om te weten dat beide ouders schriftelijk toestemming moeten geven of dat ze beiden bij de afspraak aanwezig zijn (en zichzelf daar kunnen identificeren).

Paspoort of identiteitskaart

Veel baby’s hebben een identiteitskaart maar er zijn ook behoorlijk wat kleintjes die al hun eigen paspoort hebben. Wat is dan het grote verschil? Allereerst is een identiteitskaart wat goedkoper (zo’n 28 euro) dan een paspoort (vaak rond de 50 euro – dat kan verschillen per gemeente). Dit kan een reden zijn om voor een identiteitskaart te kiezen in plaats van een paspoort.

Reizen

Het grote verschil is dat je met een paspoort over de hele wereld mag reizen en met een identiteitskaart alleen binnen de EU-landen, de EER-landen, Turkije, Monaco, San Marino en Zwitserland. Een paspoort is dus eigenlijk alleen interessant als jij en je partner van plan zijn binnen de eerste vijf levensjaren van jullie baby een reis te maken naar een land waar je geen toegang tot hebt met je identiteitskaart.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme