Patat en chips… Zo eet je het samen met de kids zonder schuldgevoel!

(advertorial)

Op vrijdag- of zaterdagavond een bakkie chips voor de kinderen? Hoort erbij! Op zondag patat voor de buis? Absolute favoriet van de kleintjes. Maar of al die vetten, smaakstoffen en bergen zout nou goed voor de opgroeiende kids zijn? Nee dus. Laten we daar nou net de Philips Airfryer voor hebben! Wedden dat het hele gezin vanavond zal smullen?

Fammes Muriel heeft het apparaat al een paar jaar in huis staan en is fan: gezonder frituren met lucht, tot 80% minder vet, geen vieze luchtjes of gedoe met frituurvet vervangen en na gebruik stop je hem zo, hop, in de vaatwasser.

Wat kan een mama zich nog meer wensen? Nou, tevreden kinderen. Want bij Fammes Florine thuis zijn ze geen fan van ovenfriet. ‘Is dit dan beter?’ En dus ging onze redacteur voor het eerst aan de slag met de pan. Deze gezonde recepten stonden al een tijdje op haar to-make-list en de Airfryer was hét excuus om ze eens uit te proberen.

1. Friet van zoete aardappel met schil, 3-4 personen

Ingrediënten:
3 zoete aardappelen
Een scheut olijfolie
2 tl paprikapoeder
Snuf zeezout
3 takjes rozemarijn

Zo maak je het:
Verwarm de Airfryer voor op 180 °C. Schrob de aardappelen goed schoon onder water. Snijd ze in de lengte in 1½ cm dikke repen. Week de zoete aardappel frieten in water voor tenminste 30 minuten. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng ze in een kom met de olijfolie, het zeezout en rozemarijn. Sprenkel hierna de paprikapoeder erover. Schep de frieten door elkaar.
Doe ze in het mandje van de Airfryer. Laat ze 20 minuten bakken.

Eindoordeel:
Ik vond het heerlijk en de kleine ook! Op zondagmiddag heb ik meestal tijd om wat uitgebreider te koken. Het schillen en het weken duurt even, maar als de frieten eenmaal in de pan zitten kun je zo aan tafel. Let er wel op dat je niet teveel in een keer in het mandje doet, want dan worden de frietjes niet zo krokant.

2. Groentechips

Ingrediënten:
1 wortel in plakjes
1 courgette in dunne langwerpige plakken
1 biet in plakjes
1 pastinaak of raap in plakjes
1 el verse tijmblaadjes
Snuf peper en zeezout

Zo maak je het:
Verwarm de Airfryer voor op 180 °C. Schil de wortel, biet en pastinaak en snijd ze in plakjes. De courgette kun je met een kaasrasp in dunne plakken ‘raspen’, of met een scherp mes – of mandoline- snijden. Schep alles door elkaar samen met de tijm, zout en peper en doe ze over in het mandje van de Airfryer. Bak ze nu zo’n 10 minuten goudbruin gaar terwijl je de groentechips zacht even omschept. Heerlijk met de frietjes. Eet smakelijk!

Eindoordeel:
Mijn kind is blijkbaar nu besmet met het chips-virus. Als het even kan, zeurt ze om een bakje. Op deze manier maak ik haar toch blij en voel ik me niet schuldig. Heerlijke, knapperige chips knabbelen bij The Voice of Holland, maar die wel een stuk gezonder zijn.

Tipje: Voor de groentechips zou je bijvoorbeeld ook snijbonen of dunne plakken pompoen kunnen gebruiken. Let wel op dat je het mandje niet te vol doet, anders blijven de chips niet knapperig.

Reageer op artikel:
Patat en chips… Zo eet je het samen met de kids zonder schuldgevoel!
Sluiten